Butchers mål är att spela i säsongens sista match

Högstaserien i amerikansk fotboll, Lönnligan, har kört i gång och på lördag är det dags också för Borgålaget Butchers att spela premiär på sin hemmaplan då Vasalaget Royals kommer på besök. Östnyland går igenom utgångsläget på tröskeln till säsongen 2023. 

Butchers hoppas på likande touchdown-jubel också i år. Quarterbackstjärnan Brandon Gwinner (till höger) hör till de tongivande spelarna i Borgålaget.
Tommi Willbergtommi.willberg@ksfmedia.fi
18.05.2023 06:32
Sex av sju lag har hunnit öppna sin säsong i Lönnligan 2023 som i år påverkas av en tung förändring i seriesystemet: inget lag blir nedflyttat, förutsatt att organisationen uppfyller licenskraven för nästa säsong. Det handlar ändå inte om en så kallad stängd liga, utan dörren till Lönnligan öppnas från division 1 – förutsatt igen att den uppflyttningsklara organisationen uppfyller kriterierna för ligaspel.
Att alla lag kan känna sig säkra för fortsatt spel i den inhemska amerikanska fotbollens finrum lär synas på flera spelorter. Exempelvis har fjolårets bronslag Wolverines meddelat att man inte går för fullt för att kämpa om titeln i år, utan att fokus ligger på lagets utveckling. En sorts ombyggnadsprocess kan man kalla det.
Mycket lik den som giganten Roosters inledde i samband med coronasäsongen 2020. Då valde de åttafaldiga regerande mästarna att offra sin massiva guldsvit genom att inte förstärka truppen med dyra utlänningar utan i stället köra hårt med egna produkter och inhemskt spelarmaterial. I Roosters frånvaro på toppen har Kuopiolaget Steelers kammat hem tre raka titlar.

ANDRA LÄSER