ANNONS

Victor och Kaarle bildar den perfekta duon

Hos JAG Assistans matchas medlemmar och personliga assistenter med eftertanke och erfarenhet. Att vi alla är olika och kan må bra av individuella lösningar är utgångsläget även för JAG:s nya modell för skräddarsydd dagverksamhet.

Annons
Lyckad matchning. Personkemin är viktig vid personlig assistans. För Kaarle Mannila och Victor Lehtinen har det klickat bra. Foto: Felix Nyström
Kaarle Mannilas arbetsliv tog i vuxen ålder en helt ny riktning då han fick anställning som personlig assistent åt 33-åriga Victor Lehtinen i Esbo.
– Jag hade tittat på JAG:s anställningsannonser redan tidigare men tänkte att jag inte passar som assistent eftersom jag inte har någon vårdutbildning. Först när JAG tog kontakt efter att ha sett mitt CV vågade jag tro på mig själv och ta steget.
Det är inget han behövt ångra. Efter många år som frilansande musiker med oregelbundna inkomster är det trevligt med månadslön. Att dessutom få lönen för ett jobb som känns rätt och meningsfullt gör det till något av en lottovinst.
– Att personkemin fungerar är säkert viktigt på alla arbetsplatser och mellan Victor och mig har det verkligen klickat bra. Han brukar ha kaffe åt mig när jag kommer och det är lite som på gubbdagis, eller som om vi skulle vara bröder. Vi pratar om hur dagen varit, har det hemtrevligt och kan i princip hitta på vilka aktiviteter som helst.

Även Victor vill bidra

Anställningen som assistent sker inom ramarna för JAG:s nya Vi vill bidra-projekt vilket innebär att Kaarles uppgift är att hjälpa Victor förverkliga dagverksamhet som är skräddarsydd enligt Victors egna intressen och styrkor.
Ofta blir det aktiviteter i anknytning till gemensamma intressen såsom musik, matlagning och motion.
– Om Victor inte skulle råka gilla någon av aktiviteterna jag erbjuder kan han kommunicera det till mig på ett finkänsligt sätt. Då hittar vi på något annat i stället.
Med Kaarle som sin assistent kommer Victor även att ta steget in i arbetslivet och börja hålla musikstunder för barnen på Finno daghem i Esbo.
På Victors lista över drömjobb finns saker som att servera på restaurang och sköta om hundar. Dagisjobbet är en kombination av hans stora intresse för barn och musik och något han ser fram emot att börja med.
– Victor kommer att vara arbetsledaren och jag är mera med som sufflören, säger Kaarle som med sin musikerbakgrund är som klippt och skuren att peppa och uppmuntra.
Att i egenskap av assistent få vara del av Vi vill bidra-projektet upplever han som positivt.
– Att inte låta effektivitetstänkandet styra utan ge alla möjligheten att känna sig som likvärdiga medlemmar av samhället är en tanke jag verkligen stöder.
Djur är ett av Victor Lehtinens stora intressen. Foto: Felix Nyström

Bort från schablonlösningar

Vi vill bidra-projektet bygger på svensk modell och är ett alternativ till traditionell arbetscenterverksamhet.
– Vår strävan är att hitta riktiga arbetsplatser eller annan meningsfull sysselsättning åt våra deltagare. För tillfället har vi deltagare som till exempel jobbar i stall och på bibliotek, berättar projektledaren Jaana Pinola.
En deltagare kan ha en eller många arbetsplatser, jobba ett arbetspass eller fler. Det är också okej att ändra och byta arbetsplats. Meningen är att ge möjligheten att pröva sig fram till vad som är rätt för en själv.
Enligt Jaana kan man tala om att vända på steken.
– I stället för att försöka få alla att passa in i givna serviceformer funderar vi ut serviceformer som motsvarar individuella behov. I stället för att tänka på deltagaren som någon i behov av hjälp och stöd kartlägger vi styrkor, intressen och möjligheter att bidra till samhället.
Alla ska ha möjlighet att delta i samhället och den gemenskap som finns på en arbetsplats. Genom Vi vill bidra-projektet har Ida Westerlund möjlighet att bidra med en värdefull insats som bibliotekshjälp.

Väcker intresse

Modellen med skräddarsydd dagverksamhet är i nuläget i bruk i Raseborg och Esbo, men intresse finns även i andra kommuner.
Som kontaktperson finns en handledare, anställd av JAG Assistans, som koordinerar dagverksamheten skilt för varje deltagare samt fungerar som länk till arbetsplatserna och som stöd och bollplank för assistenten.
– Vi vill bidra-projektet ger möjlighet till kreativa och nya lösningar som man kanske inte ens tänkt på tidigare. Vi har en stark tro på att alla kan hitta sin plats och vi vill erbjuda en lösning som förutom de individuella behoven även beaktar lagstiftningen om självbestämmande som en mänsklig rättighet, säger Jaana Pinola.
Som icke-vinstdrivande serviceproducent jobbar JAG Assistans utgående från de egna medlemmarnas bästa och lägger stor fokus på att hitta assistenter och medlemmar som matchar varandra. Att andra värden än pengar styr arbetsinsatsen är uppskattat även bland anställda, och skiljer JAG Assistans från många andra aktörer inom social- och hälsovårdsbranschen.
För tillfället finns flera härliga medlemmar som söker personlig assistent i huvudstadsregionen. Förutom att söka en specifik anställning går det bra att lämna in en öppen jobbansökan via JAG Assistans webbplats.
JAG Assistans drivs utan vinstsyfte. I stället jobbar personalen utgående från de egna medlemmarnas bästa.

JAG

Förkortningen JAG står för Jämlikhet, Assistans och Gemenskap.

Föreningen JAG är en ideell förening för personer med flera omfattande funktionsnedsättningar. Föreningens syfte är att ge personer med funktionsnedsättning samma rättigheter och skyldigheter som alla andra i Finland.

Serviceproducenten JAG Assistans Ab drivs utan vinstintresse och vill erbjuda bästa möjliga personliga assistans för
personer med flera omfattande funktions-nedsättningar. Bolaget anställer, fungerar som arbetsgivare samt sköter administrationen kring den personliga assistansen.
Intresserad av jobb? Skicka in en öppen ansökan via vår webbsajt eller kontakta oss via e-post: info@jagassistans.fi,
eller tel: 040 580 4051 (Malin Nyman).
Gällande Vi vill bidra: Jaana Pinola, e-post: jaana.pinola@jagassistans.fi, tel: 040-196 5090.