Här är årets luciakandidater

Du kan rösta på din favorit den 26 oktober–23 november.

ÅRETS KANDIDATER. Lina Westerlund, Hanna Udd, Magdalena Tallberg, och i bakre raden Sofia Nordgren, Emilia Melén, Sofi Hongell.

Den 13 december kröns Östnylands lucia traditionsenligt på Gamla rådhustorget i Borgå. Men före det ska lucia väljas. Sex flickor är nominerade till det fina uppdraget, som går ut på att sprida ljus och värme, och att göra goda gärningar i näromgivningen. Du som röstar gör också gott. När man röstar skänker man samtidigt en valfri summa till luciainsamlingen. I år går pengarna till krigsveteranerna och eftermiddagsverksamheten i Östnyland. En del av potten står till luciajuryns förfogande.

1. Hanna Udd

Jag är en glad och sprallig utåtriktad flicka som älskar att testa nya saker. Men jag är också väldigt noggrann och gör allting med eftertanke. Jag kommer lätt överens med andra människor, både äldre och yngre.

Jag studerar på Sibbo Gymnasium. I framtiden skulle jag vilja studera ekonomi på Hanken i Vasa. På fritiden spelar jag fotboll och sjunger mycket. Jag spenderar också mycket tid med mina vänner och min familj, men skolarbetet tar mycket tid.

Jag har uppträtt på skolkonserter och på vårfester. När jag tog sånglektioner uppträdde jag också på olika tillställningar.

Mitt bästa minne av lucia är när jag fick se lucia för första gången med ljuskronan på huvudet. När hon sjöng kände jag den mäktiga stämningen och visst att en dag vill också jag vara lucia.

Det skulle vara en ära för mig att få vara lucia, att få sprida ljus och glädje.

Hanna Udd bor i Nickby i Sibbo. Hon är 16 år och går i Sibbo gymnasium. Hennes musikvitsord är tio.

2. Sofi Hongell

Jag är en glad, positiv och aktiv människa som inte kan vara stilla en enda sekund. Jag studerar på Borgå Gymnasium, och just nu har jag ingen aning om vad jag vill göra i framtiden.

På fritiden spelar jag handboll och umgås med mina vänner, och på sommaren är jag på stugan i Pellinge.

I skolan har jag uppträtt i samband med högtider och i konserter under hela min skoltid. Jag har sjungit och lett allsång, och när jag var ungefär 10 år var jag med i en musikal.

Mitt bästa luciaminne har jag från kröningen av lucia. Det har varit en tradition sedan jag var liten att följa med kröningen tillsammans med mormor och morfar.

Jag skulle passa bra som lucia för att jag uppskattar vad lucia gör och den glädje hon kommer med. Jag känner att jag kan ge samma glädje. Jag tycker mycket om att glädja andra.

Sofi Hongell bor i Borgå. Hon är 17 år och går i Borgå gymnasium. Hennes musikvitsord är tio.

3. Magdalena Tallberg

Jag är en pratglad, positiv och omtänksam människa. Jag är sportig och aktiv, och tycker om att lära mig nya saker.

För närvarande studerar jag till närvårdare på Prakticum, och i framtiden vill jag arbeta som sjuksköterska, fysioterapeut eller ergoterapeut. På fritiden spelar jag handboll, umgås med mina kompisar, sjunger och dansar. Jag är också aktiv i församlingen som hjälpledare.

När jag var yngre sjöng jag flera år i församlingens kör Diskanten, och har även sjungit i kör efter det.

Mitt allra bästa luciaminne hittills är när jag förra året såg Finlands lucia Anna-Kajsa Edström.

Det har varit en dröm för mig att få vara lucia ända sedan jag var liten. Jag vill sprida glädje – jag älskar att göra människor glada – och så tycker jag om möta människor.

Magdalena Tallberg bor i Ylike i Borgå. Hon är 16 år och studerar till närvårdare i Prakticum. Hennes musikvitsord är nio.

4. Lina Westerlund

Jag är en superglad filur som älskar att umgås med alla sorters människor, ung som gammal. Jag har väldigt lätt för att sätta mig in i andra människors situation, och är väldigt utåtriktad och älskar att stå på scen.

Jag studerar i Borgå Gymnasium. I framtiden vill jag bli artist, och jobba med musik och teater. Största delen av min fritid går åt till att sjunga för full hals i mitt rum och lyssna på musik.

Jag har uppträtt sedan jag var tio år, har varit med i Skidiskaba, Bogy-show och Ströhö i toner. Senast var jag med i skolornas musikprojekt One more time.

Mitt bästa luciaminne är från några år tillbaka, då jag och min familj bakade lussebullar för första gången. Kvällen slutade i fullt kaos med sjuka magmuskler efter allt skratt och en plåt med väldigt torra bullar.

Jag passar till lucia för att jag är glad för det mesta och det tycker jag att är en viktig egenskap för lucia.

Lina Westerlund bor i Tolkis i Borgå. Hon ska snart fylla 17 år och går i Borgå Gymnasium. Hennes musikvitsord är tio.

5. Sofia Nordgren

Jag är en positiv, glad och skötsam människa. Jag tycker om att hjälpa till och även ganska miljömedveten. Jag ställer alltid upp om någon behöver min hjälp.

Jag studerar på Borgå Gymnasium, och har tänkt bli arkitekt.

Min käraste hobby är att spela piano, som jag gjort sedan jag var sex år. Jag orienterar och har varit ledare i orienteringsskolan i flera år. Jag tycker också om att umgås med mina vänner.

Jag har uppträtt i Ströhö i toner och i Borgå Gymnasium, och varit med i Skidiskaba.

Mitt bästa luciaminne är när jag själv fick vara lucia tillsammans med två andra flickor i församlingens klubb, när jag var fem år.

Jag vill bli lucia för att det är ett bra tillfälle att få hjälpa till med välgörenhet och sprida glädje. Det är också en möjlighet att få träffa nya människor och få nya vänner.

Sofia Nordgren bor i Estbacka i Borgå. Hon är 17 år och går i Borgå Gymnasium. Hennes musikvitsord är tio.

6. Emilia Melén

Jag är en envis, stolt, lojal, glad och drömmande flicka. Jag gillar att upptäcka nya saker och att åka på äventyr. Jag lever för att ta mig närmare mina hundratals olika drömmar.

Jag studerar på Borgå Gymnasium, och i framtiden vill jag göra något som jag verkligen tycker om, kanske skådespelare, artist eller kaféägare.

På fritiden spelar jag teater, spelar piano och gitarr och tränar thaiboxning. Jag har erfarenhet av att stå på scen och har varit med i olika teateruppsättningar och konserter.

Mitt bästa luciaminne är när jag en gång satt på ett mysigt kafé och lyssnade på min väns historier om hur det är att vara lucia, jag fick verkligen kalla kårar.

Jag vill bli lucia för att få sprida den där speciella julstämningen som man alltid får vid jul, och för att ge samma stämning till andra.

Emilia Melén bor på Kråkö i Borgå. Hon är 17 år och går i Borgå Gymnasium. Hennes musikvitsord är tio.

Så här röstar du

Sms-röstning

Skriv ÖN 1 lucia, ÖN 2 lucia, ÖN 3 lucia, ÖN 4 lucia, ÖN 5 lucia eller ÖN 6 lucia och skicka ditt sms till 161 55.

Ett sms kostar 2 euro och debiteras direkt från telefonräkningen.

Endast en röst per telefonnummer registreras.

Du kan också rösta traditionellt genom att fylla i en röstsedel.

Här kan du lämna in din röstsedel:

Tidningen Östnylands redaktion i Borgå och Lovisa

Aktiakontoren i Borgå, Nickby och Lovisa

Söderkulla bibliotek i Sibbo.

Luckan, Kulturhuset Grand

Borgåbygdens ungdomsförbunds kansli.

Donationer till luciainsamlingen kan läggas i kuvertet med röstningssedeln eller betalas in på luciakontot. Kontonumret är FI 75 405010 5002 7068.

Röstningen pågår fram till den 23 november klockan 14.

Vill du boka lucia? Bokningar tas emot på telefonnumret 045 168 6097.

ANDRA LÄSER