Familj, släkt och vänner samlas för att minnas att det gått femtio år sedan m/s Irma förliste

Natten mellan den 25 oktober 1968 förliste lastfartyget m/s Irma någonstans norr om Åland och elva personer omkom. På söndag, nästan på dagen femtio år sedan olyckan, ordnas en minnestillställning på Kulturhuset Grand i Borgå.

530-TONNARE. Det har gått femtio år sedan lastfartyget m/s Irma förliste norr om Åland och tog elva personer med sig i djupet. På söndag ordnas en minnestillställning på Kulturhuset Grand med anledning av olyckan.

När m/s Irma förliste slog tragedin hårt i Vålax by när fyra bröder med tre fruar och ett barn omkom. Bland dem fanns Hans Grönqvist, Helen Grönqvist-Lönnroos pappa, och hon är en av dem som tagit initiativet till söndagens minnestillställning.

– Irmas haveri verkar väcka ett ganska brett intresse i Borgåtrakten, och därför beslutade vi oss för att ordna en öppen tillställning i stället för en minnesstund enbart för de närmaste familjemedlemmarna och släktingarna, säger hon.

Grönqvist-Lönnroos var fyra år gammal då hennes mamma Gun Grönqvist fick budet om att m/s Irma sjunkit på resan från litauiska Klaipeda till Raumo och tagit fadern Hans Grönqvist med sig i djupet. Mamman blev änka och ensamförälder med tre små barn, under fyra gamla.

– Olyckan finns under ytan hela tiden. Känslorna kommer och går lite som svallvågor, men jag tycker att ju mera man pratar om det som hände, desto bättre, säger Helen Grönqvist-Lönnroos.

Dokumentation

Hon upplever det som viktigt att m/s Irma-katastrofen dokumenteras för kommande generationer, och att det görs medan det fortfarande finns personer vid liv som kommer ihåg de omkomna och hela händelseförloppet.

– Det är viktigt att våra barn och barnbarn får höra om olyckan. Det här gör vi för framtida generationer.

Tomas Grönqvist, Helen Grönqvist-Lönnroos kusin, har forskat i m/s Irmas förlisning i hela sitt vuxna liv. Han har samlat fakta och information och under minnestillställningen kommer han att presentera fartyget samt om personerna som var med.

– Han visar också bilder för att de som inte känner till händelsen eller personerna får en inblick i vad det handlar om, säger Grönqvist-Lönnroos.

Bok om m/s Irma

Öppnar upp händelsen ytterligare gör också Cecilia McMullen. McMullen, som är uppvuxen i Vålax, kom nyligen ut med boken Vi minns m/s Irma. McMullen har släktband till den drabbade familjen Grönqvist och har precis som alla andra i byn vuxit upp med berättelser om Irmas förlisning.

McMullen bestämde sig för att dokumentera förlisningen, läsa tidningsurklipp och haverirapporter samt följa upp med intervjuer. I Vi minns m/s Irma kommer såväl familjemedlemmar till de omkomna som släktingar och andra bybor till tals.

Boken utkom för några veckor sedan och i samband med söndagens minnestillställning kan man få sitt exemplar signerat av författare. Cecilia McMullen samtalar också kring boken med Frida Lönnroos.

– Jag håller just nu på att läsa boken, men gör det i små bitar i taget, säger Helen Grönqvist-Lönnroos.

Grönqvist-Lönnroos beskriver boken som värdefull. Den kommer med nya fakta och belyser en katastrof som påverkat – och fortfarande påverkar – väldigt många människor.

Väcker tankar

– Jag har hela livet levt med vetskapen om det som hände, men olyckan är ett ämne som vi inte öppnat upp så mycket i familjen. Det är en lättnad för mig att märka att jag inte är ensam med mina tankar, säger hon.

Där kan också Mikael Martikainen komma med ytterligare information. Martikainen håller på med en dokumentärfilm om m/s Irmas förlisning och planerar bland annat undervattensfilmningar norr om Åland.

Det är fortfarande oklart exakt var fartyget sjönk, och riktmärkena är få: Den sista radiokontakten togs fredag kväll den 25 oktober 1968 och senare samma natt observeras fartyget norr om Geta av en fiskare. Det man vet är att m/s Irma tog en annan rutt än planerat på grund av den hårda stormen och Mikael Martikainen har gjort diverse uträkningar för att få reda på var vraket ligger.

Mysterium

– Ett av de stora mysterierna med m/s Irma är att man inte vet var hon sjönk, säger Helen Grönqvist-Lönnroos.

Det kommer alltså också att handla om vrakletning på minnestillställningen, något som kan intressera såväl vrakdykare som sjöfartshistoriker.

Minnestillställningen kommer även med sång och musik. Hanna Lönnroos sjunger, Helen Grönqvist-Lönnroos bror Markus Grönqvist spelar gitarr och sjunger och hennes syster Ann-Kristin Sandström sjunger tillsammans med sin kör, Primavera. Frida Lönnroos fungerar som konferencier under kvällen.

Prästen Christer Åberg inleder minnestillställningen.

– Jag önskar att det blir en varm och familjär tillställning, samtidigt tror jag att blir en tung söndagskväll med blandade känslor. Vi har skickat inbjudan till alla de närmaste till de omkomna, säger Helen Grönqvist-Lönnroos.

Kvällen avrundas med kaffebjudning.

Vi minns m/s Irma

Minnestillställning som ordnas med anledning av att det gått 50 år sedan lastfartyget m/s Irma förliste i hård storm norr om Åland. Elva personer omkom i olyckan, av dem kom åtta från Vålax by i Borgå.

Tillställningen på Kulturhuset Grand den 28 oktober klockan 16 är öppen för allmänheten och inleds med ett anförande av prästen Christer Åberg.

Samtidigt blir det bokrelease för Cecilia McMullens bok Vi minns m/s Irma, Tomas Grönqvist, som forskat i förlisningen under hela sitt liv, belyser händelserna och de inblandade personerna och Mikael Martikainen berättar om dokumentärfilmen som han arbetar med, vrakdykning inkluderat.

För musiken står Hanna Lönnroos, Markus Grönqvist och Ann-Kristin Sandström med Primavera-kören.

Minnestillställningen beräknas pågå till klockan 19. Fritt inträde.