Nya muminserien tar form

En ny animerad muminserie är under arbete. Våren 2019 får publiken se Borgåbon Marika Makaroffs version av muminvärlden.

NYSKAPANDE. Borgåbon Marika Makaroff, vd på Gutsy Animations, är med och skapar den nya generationens animerade muminserie.

Marika Makaroff, vd för produktionsbolaget Gutsy Animations, hade länge grubblat på om det vore dags för en ny animerad serie om livet i Mumindalen. Hon presenterade idén för Moomin Characters som tände på det hela.

Efter en tävling gick uppdraget att producera de fyra första säsongerna av tv-serien till Gutsy Animations som finns på Tavastvägen i Helsingfors.

Senast mumin producerades för tv i stor skala var då ett japanskt bolag, under ledning av Dennis Livson, gjorde animationen I Mumindalen. Den serien producerades 1990-91, hade över 100 avsnitt och har vistats i 100 länder.

Tove Jansson var mycket nöjd med den här animationen.

Är den japanska animationen för gammalmodig?

– Nej, men det är mer än 25 år sedan den gjordes och nu är det ett utmärkt läge för en ny version. Mumin får ständigt nya fans, säger Makaroff.

Mumingenerationen

Hon hör själv till generationen som vuxit upp med muminböckerna och är välbekant med berättelserna om mumintroll, knytt, hemuler, tofslor och vifslor. Även den animerande japanska muminserien känner hon bra till.

På nittiotalet tittade hon på serien tillsammans med sin guddotter, så flitigt att hon kunde avsnitten utan och innan.

– Jag älskade den serien! säger Makaroff. Den kändes både modern och lyxig.

Med nyanimationen i sikte läste hon på nytt in sig på muminvärlden och fick en ny, fräsch upplevelse av texterna att stödja sig på. Hon läste allting hon kom över om Mumintrollet men också mycket annat som Tove Jansson skrivit.

Läste på

Hon bekantade mig också med hennes teckningar och konst och tre månader in i Toves värld visste Marika Makaroff att hon ville skapa en ny muminanimation. Hon började också se framför sig hur serien skulle se ut och vilken struktur den skulle få.

– Det känns som en väldigt stor grej att få vara med och styra gänget som skapar muminserien som barn kommer att titta på under de närmaste tjugo åren.

Just nu har teamet skrivit klart manusen för tretton avsnitt och nu går man vidare till animationstest. Hela den nyanimerade muminvärlden ska byggas upp och det är ingen liten utmaning.

– Tove Jansson har själv ritat kartan över Mumindalen och den har också vi som grund. Vi bygger på den historia som finns men samtidigt skapar vi något helt nytt, säger Makaroff.

Påkostad serie

Budgeten för den nya serien är 21 miljoner euro. Den summan bekostas av ett antal internationella tv-kanaler och andra distributionsplattformar. På nätet pågår nu en insamling för det visuella utvecklingsarbetet där målet är 200 000 dollar.

Tillsvidare har man fått ihop nästan hälften av summan.

– Insamlingen är ett sätt att locka med fansen. Största delen av de som deltar kommer från Storbritannien och USA, säger Makaroff.

Enligt Marika Makaroff kommer Gutsy Animations att producera både en finskspråkig och en svenskspråkig version för den finlandssvenska publiken. Skådespelarvalen är inte gjorda.

Överväldigade

Också Sophia Jansson, som är konstnärlig chef för Moomin Characters räknar med att den nya serien produceras på två språk.

– Vi utgår från att det blir både en finskspråkig och en svenskspråkig version, säger Jansson.

Enligt Jansson blev Moomin Characters överväldigade när de insåg potentialen hos det team som skall producera serien.

Vilka är era förväntningar?

– Att det blir en konstnärligt fin serie som ger ett mervärde och som kan fånga budskapet i Toves värld. Tove skrev inte bara för barn utan för en publik i alla åldrar.

Den japanska serien lever vidare och mår fortfarande bra, påpekar Jansson.

– Den animationen är ett utmärkt exempel på att barn orkar sitta och titta på avsnitt som varar i 25 minuter trots att det numera hävdas att det är för mycket.

– Men den serien hindrar inte att man gör en ny serie.

Den nya animationen produceras av ett team bestående av Marika Makaroff, Oscarsregissören Steve Box, Baftavinnaren John Wolley samt manusförfattarna, Mark Huckerby och Nick Ostler som Emmybelönats.