Åtta östnyländska skolor med i NouHätä-kampanjen

Räddningsfärdighetskampanjen NouHätä arrangeras för tjugonde gången i år. Ett rekordantal elever deltar.

LÄR DIG AGERA. Ett rekordantal elever från årskurserna sju, åtta och nio deltar i NoHätä-kampanjen. En del av dem tar också del av en tävling med praktiska övningar.
10.03.2016 13:00 UPPDATERAD 10.03.2016 12:14
Jubileumsåret började lovade eftersom hela 500 skolor anmälde sig till kampanjen. Det betyder att cirka 70 procent av alla Finlands skolor som har elever i årskurserna sju, åtta och nio är med. Det tidigare rekordet var från 2011 då 461 skolor deltog.
Allt som allt har omkring 550 000 skolelever fått säkerhetsutbildning via kampanjen. Tack vare den kan cirka tio procent av finländarna förebygga farliga situationer och agera rätt i dem. Målet är att hundra procent av åttondeklassarna får utbildningen som hör till kampanjen före 2020.
Skolorna kan välja mellan att delta enbart i kampanjen och ta till sig information via nätet eller under lektioner, eller att också gå med den riksomfattande tävlingen där bland annat praktiska övningar ingår.
Från Lovisanejdens högstadium deltar tre lag i tävlingen. De förbereder sig med material som finns på internet där årets nyhet är en interaktiv lektion både på finska och på svenska. Dessutom har eleverna i Lovisa fått handledning av skolcoachen Katarina Bäcklund och besök av en Anders Elander från räddningsverket.
Den första regionala kvaltävlingen arrangeras den 17 mars i Borgå. Det bästa laget från varje kommun som deltar går vidare till följande tävling som arrangeras i Helsingfors. Finalen avgörs i Uleåborg.
Utöver Lovisanejdens högstadium har sju andra skolor från Östra Nylands räddningsverks område anmält sig till kampanjen. De är Albert Edelfeltin koulu (Borgå), Askolan koulu, Harjurinteen koulu (Lovisa), Linnajoen koulu (Borgå), Lyceiparkens skola (Borgå), Sipoonjoen koulu och Strömborgska skolan (Borgå).

ANDRA LÄSER