Nytt på kulturfronten i östra Nyland: Två nya konstutställningar i Lovisa och en i Borgå.

Tre nya konstutställningar har kommit igång i Lovisa och Borgå.

Markus Majaluoma, Tanssii taiteen kanssa.
ÖN
17.09.2021 18:46
Markus Majaluomas nya utställning öppnas på fredag i Galleri Emilie i Lovisa. Utställningen Tanssii taiteen kanssa består av akvarellillustrationer till olika tidningar, politiska skämtteckningar, barnboksillustrationer och nyligen målade oljemålningar. Markus Majaluomas nya utställning öppnas på fredag i Galleri Emilie i Lovisa
Markus Majaluoma är en författare och illustratör som bor och jobbar i Lovisa. Han har illustrerat över 50 barnböcker och gjort illustrationer och skämtteckningar för olika tidningar. Majaluoma har även skrivit och illustrerat 20 egna barnböcker som har översatts till många olika språk.
Markus Majaluoma, Picasso – talonmaalarin uusi apulainen.
Halmhatten och Filttofflan-serien hör till hans kändaste illustrationer. Den animerade serien Snögubben Albi hör också till hans produktioner. Den har han både skrivit, animerat, editerat och komponerat musik till.
Markus Majaluoma, Sibelius laiturilla.
Utställningen är öppen från fredag den 17 september till lördag den 2 oktober på tisdagar, onsdagar och fredagar klockan 11-17 samt lördagar klockan 11-15. Fritt inträde.

Den ensamstående förälderns verklighet

Bildkonstnären Virpi Saahko återvänder till sin gamla hemstad Lovisa med utställningen Yhdessä yksin (Ensamma tillsammans, red.övers.).
I sin nya utställning behandlar Saahko saker som berör familjer med ensamstående föräldrar.
– Det är min mest personliga utställning hittills: Jag är en ensamstående mamma med tre barn. Mitt arbete inom ämnet fortsätter och Lovisa, min före detta hemstad, får äran att bevittna en glimt av framtiden, säger Saahko i ett pressmeddelande.
Saahkos utställning i Galleri Theodor varar fram till den 3 oktober.

Akvareller i Borgå

En ny utställning har också öppnat i Galleri Maari i Borgå
Utställningen heter Tuulen siivet och varar till den 12 oktober.
Jussi Suominen, Tuulen siivet.
Det är konstnären Jussi Suominen som ställer ut akvareller. Redan som ung började Suominen beundra ljuset och skuggorna som förekommer i naturen. Det återspeglas också i hans konst.