Dödlig bilolycka med många skadade i Borgå under fredagsnatten: "Situationen på plats var väldigt kaotisk"

En person dog och många skadades vid en bilolycka på Västra Mannerheimleden i Borgå under natten mellan fredag och lördag.

Dann Petterssondann.pettersson@hbl.fi
01.10.2022 08:38 UPPDATERAD 01.10.2022 11:17
Larmet till räddningsverket kom klockan 23:57. Enligt jourhavande brandmästare Antti Virtanen vid Östra Nylands räddningsverk deltog ett stort antal enheter i räddningsuppdraget.
– Situationen på plats var väldigt kaotisk till en början. Det var i princip frågan om två olika olycksplatser, eftersom bilarna låg så långt ifrån varandra, närmare hundra meter, säger Virtanen.
I början visste man inte heller att det var frågan om så många personer som var involverade i olyckan. Enligt räddningsverket i östra Nyland skadades tre personer allvarligt, medan sex personer fick lindriga skador. En person omkom.
Kollisionen på Västra Mannerheimleden skedde kring midnatt och involverade två bilar. Enligt räddningsverket färdades chaufför och en passagerare i en av bilarna. I den andra bilen fanns sammanlagt åtta personer, varav tre personer i bilens baklucka.
Totalt deltog 16 personer från räddningsverket och 15 personer från från akutvården i räddningsuppdraget.
– En del av personerna behövde man ta loss försiktigt från bilarna, så att deras läge inte försämrades under räddningsoperationen, säger Virtanen.
Själva räddningsuppdraget gick ändå relativt snabbt, säger han.
– Räddningsverket har övat för sådana här situationer. Människorna kan lossas från bilarna med bland annat såg.
Enligt Fintrafic stängdes ett avsnitt av Västra Mannerheimleden, alltså stamväg 55, av mellan 00.25 och 03.08.
Med hänvisning till pågående utredning kommenterar polisen inte olyckan under lördagsmorgonen.

ANDRA LÄSER