Två viltkollisioner i Borgå – förarna övertygade om att de har kört på en varg, men det handlade om hjortar

Två viltkrockar ägde rum i Borgå på måndagsförmiddagen. Förarna var övertygade om att de hade kört på en varg, men jaktvårdsföreningen meddelar att det handlade om hjortar.

Inga vargar blev påkörda. Det visade sig att det handlade om hjortar.
Jon Nyqvistjon.nyqvist@ostnyland.fi
05.12.2022 10:45 UPPDATERAD 05.12.2022 11:46
På måndagsförmiddagen lade en Borgåbo ut ett inlägg på Facebook där han beskrev hur han hade kört på vad han själv tror var en varg på Strandgatan i Ånäs i Borgå: 
"Jag är 95 procent säker på att det var en varg jag kolliderade med lite före klockan åtta på måndagsmorgonen på Strandgatan, någonstans i närheten av korsningen till Ånäs. Smällen var så pass hård att det fastande tufsar av päls i stötfångaren. Polisen letade i näromgivningen men hittade inte vargen. Jaktvårdsföreningen är tillkallad", lät inlägget (red. övers. från finska).
Borgå jaktvårdsförenings ordförande Joa Bergqvist bekräftar att en viltkollision har ägt rum och att föreningen har varit med och letat efter djuret som blev påkört, men att det handlar om en hjort, inte en varg.
– Vi letade i omgivningen och hittade inga spår av en varg. Hjorten som blev påkörd på Strandgatan hittades på isen vid Sakta farten, och räddningsverket har ryckt ut för att ta hand om djuret, säger Bergqvist.
Han nämner att det också har kommit in en ytterligare anmälan om en vargkollision under morgonen, vid korsningen av Kanoniärvägen och Helsingforsvägen. Även där verkar det ha varit en hjortkollision.
– En skadad hjort har hittats i närheten av McDonalds.
Det har alltså inte gjorts några vargobservationer i Borgå och Sibbo under de senaste veckorna.
– Observationerna har varit koncentrerade i Lovisa, där ett vargpar har rört sig under den senaste tiden, säger Bergqvist.
Artikeln är uppdaterad med ny information: Jaktvårdsföreningen har hittat två hjortar som troligtvis var inblandade i olyckorna.

ANDRA LÄSER