Grand bokades flitigt i fjol

Kulturföreningen Grand som driver verksamheten i Kulturhuset med samma namn intill salutorget i Borgå hade ett lyckat fjolår. Bokningarna ökade och ekonomin gick på plus.

FRAMGÅNG. Verksamhetsledare Birgitta Palmqvist på Kulturhuset Grand kan se tillbaka på ett lyckat fjolår. Grand bokades flitigare än tidigare och ekonomin gick klart på plus.
Kulturhuset Grand var i flitig användning under fjolåret. Från Kulturföreningen Grand meddelar man att bokningarna ökade med hela 16 procent från år 2014 till 2015. Dessutom var husets största rum, Grand-salen, i klart flitigare användning än tidigare. Även ekonomiskt har Kulturföreningen Grand haft ett fint år. Omsättningen har ökat med 11 procent och resultatet med 15 procent jämfört med året innan.
Utöver det frekventerades Grand av tjugofem så kallade årshyresgäster, det vill säga föreningar, körer och andra organisationer som möts i huset. Kunderna har också lockats av tidningsläsningshörnan och även bokbytarhyllan har hittat sitt klientel.
Grand-Luckan, som erbjuder information, biljett- och bokförsäljning, har också varit välbesökt.
Under 2015 utnyttjades utställningsaulan till 100 procent, det vill säga utställningarna har avlöst varandra på husets markplan och lokalen är bokad av olika konstnärer året till slut. Just nu pågår Borgå konstskolas vårutställning på Grand.
Utställningsaulan fungerar på intressebasis, det vill säga konstnärer har en gång om året möjlighet att avisera sitt intresse att ställa ut på Grand varpå en jury väljer följande års utställare. I september väljs 2017 års utställare.
Kulturföreningen Grands styrelse hade sitt årsmöte den 24 maj. Till föreningens ordförande valdes Timo Rajakaltio och styrelsemedlemmarna är Magnus Björklund, Robert Jordas, Anne Laitinen, Jan-Erik Mansikka, Magnus Still, Leena Stolzmann och Klaus Suhonen. Styrelsesuppleanterna är Laura Karen och Henrika Nordin.

Kulturhuset Grand

Kulturhuset har sedan 1930-talet varit ett viktigt rum för befolkningen i Borgå och hela Östra Nyland.
Kulturföreningen Grand r.f. grundades 1998 för att värna och stöda kulturverksamhet i Borgå. Föreningen är hyresgäst i Fastighets Ab Svenska Gården i Borgå.
Luckan i Borgå öppnades 1999 i Kulturföreningens regi i samma lokaler samtidigt som föreningens verksamhet inleddes.
Föreningen driver verksamheten i Kulturhuset Grand vid torget i Borgå och är en mötesplats för kultur och människor.

ANDRA LÄSER