Östnylänningarna tog Åbo med storm

Alla tiders första Stafettkarneval i Åbo blev en verklig succé för de östnyländska skolorna. Solen gassade, stämningen var på topp och rekord krossades på anrika Paavo Nurmis stadion under två fina dagar med rejäl karnevalstämning.

VINNARE. Ida Finell, Emelie Hägglund och Eveliina Kitula vann guld på 600+600+400 meter.
Åbo får godkänt betyg och tummen upp för sitt arrangemang av årets Stafettkarneval. Åskådarna och deltagarna fick njuta av skönt sommarväder under bägge tävlingsdagarna på anrika Paavo Nurmis stadion vid Aura å.
Hejarklackarna var som vanligt i gång från tidig morgon till sen kväll och de tusentals elever som rest till Åbo bjöd på spännande stafetter och fina prestationer. De östnyländska skolorna klarade sig ypperligt – bland annat inledde lilla Kapellby skola fredagen med att ta två guld.
Men det var en prestation som stack fram bland alla resultat. Ett utomjordiskt Stafettkarnevalsrekord av Kvarnbackens skolas tjejtrio på 600+600+400 meter. 13-åringarna Eveliina Kitula, Ida Finell och Emelie Hägglund krossade det gamla rekordet med ofattbara tretton sekunder i en högklassig stafett där alla tre lag som stod på prispallen kom under det gamla rekordet.
Svaret på frågan om flickorna hade förväntat sig en så grym tid är ett glatt "nää!". Tiden 4.45,63 tyder på att absolut inget gick fel i "Kvabas" stafett.
– Vi sprang bra, vi sprang hårt, vi kämpade varandra och vi litade på varandra, säger flickorna om sin strålande prestation.
Kvarnbackens skolas flickor hade en fin karnevalhelg då de också var med i silverlaget på 5x80 meter. Trots att det var lite skak i benen före första starten.
– Det var jättenervöst!

Berömmer Åbo

Stafettkarnevalen hör till skolårets absoluta höjdpunkter och förberedelserna görs alltid noggrant.
– Vi har tränat ganska mycket, säger Finell.
– Vi hade våra första träningar för typ en månad sedan, säger Hägglund.
Vägen från Borgå till Åbo är så pass lång att Kvarnbackens elever övernattade i en skola. Ingen lyx precis, men helt okej, tycker flickorna.
– Nå, nog går det att sova, säger Finell.
– Jag sov kanske sju-åtta timmar, säger Hägglund.
Flickorna jobbade hårt i det varma sommarvädret i totalt tre olika stafetter. Man måste verkligen koncentrera sig på att hålla kropp och huvud fräscht.
– Lite känns det i benen, medger Kitula medan de övriga två nickar instämmande.
– Man måste vila, äta och ta det lugnt, är tjejernas råd till hur man klarar en fullspäckad Stafettkarneval.
Trion ger Åbo beröm för sin första Stafettkarneval. Fjolårets Albergastadion rangordnar de högst på grund av den täta stämningen men Åbo är en god tvåa på listan.
– Det här är ett bra stadion. Banorna påminner om Esbo, säger Hägglund som tävlade för första gången på Paavo Nurmis stadion.
Här hittar du alla resultat från Stafettkarnevalen!