Skid-FM: Remi Lindholms första guldmedalj

Remi Lindholm dominerade 15 kilometer fristil i Tammerfors. Men han har mer att ge, säger han.

Imatran Urheilijats Remi Lindhom firade sitt första FM-guld. Bilden från världscupen 2021.
Marcus Lindqvistmarcus.lindqvist@hbl.fi
21.01.2023 14:18
Pernåbon Remi Lindholm startade sist, som en av de största favoriterna i herrarnas 15 km i FM i Tammerfors. Han tog ledningen direkt och vann till slut med cirka 20 sekunder före Joni Mäki. Stortalangen Niko Anttola var trea, 33 sekunder bakom. 
Av Finlands toppnamn saknades Iivo Niskanen och Perttu Hyvärinen. Lindholm distanserade dock klart landslagsåkare som Juuso Haarala och Markus Vuorela.
Lindholm deltog inte i Tour de Ski, utan har ägnat sig åt träning sedan världscupen i Davos i december. Fristil är hans specialitet. 
– Jag har tränat bra sen Davos. Det här var bara ett test, efter träningsblocket, för att se hur det löper. Sen gäller det att lite toppa formen för kommande tävlingar i världscupen och eventuellt VM. Jag hade inte satsat allt på den här dagen, säger Lindholm till Yle. 
IF Minkens Alexander Ståhlberg tog tjugonde plats. Han var 1.40 bakom Lindholm. Krista Pärmäkoski tog en överlägsen seger i damernas 10 km fristil. Hennes femtonde individuella FM-guld i seniorklass. Hon var 36,4 sekunder snabbare än Jasmi Joensuu och 39,4 sekunder före Eveliina Piippo i mål. 
Pärmäkoski var i storform i Tour de Ski, men tvingades avbryta före de två sista etapperna på grund av magsjuka. Hon har repat sig fort.
– Det har gått bra, träningarna har gått bra, och jag har väntat på att få tävla igen. Jag måste ännu ha lite tålamod med att toppa formen. Jag har kört lite mera mängd ännu, för att hålla tillbaka toppformen ett tag till, säger Pärmäkoski i Yles tv-intervju. 
Pargas IF:s Anni Lindroos tog sjuttonde plats. Hon var 2.22,8 bakom Pärmäkoski i mål.

ANDRA LÄSER