Oratoriekören gör konsertdebut i Konstfabriken

På onsdag uppträder Oratoriekören i Helsingfors för första gången i Konstfabriken i Borgå med två intressanta klassiska verk.

När Oratoriekören höll konsert i Johanneskyrkan i Helsingfors för några år sedan var det inför en publik på 1200 personer.
Helen Kurrihelen.kurri@ostnyland.fi
14.04.2023 11:05
Det är en väldigt glad Bjarne Andersson, ordförande för Oratorieföreningen i Helsingfors, som berättar om konserten Omnis Terra som kören ger nästa vecka i Konstfabriken. Trots att många av körens cirka 70 sångare kommer från östra Nyland, är det väldigt sällan som kören uppträder här.
– Konserten består av två stycken, det första av den lettiska kompositören Ēriks Ešenvalds Passion and Resurrection och det andra av amerikanen Dan Forrest Jubilate Deo. Ešenvalds verk handlar om påsktemat, och Forrests verk beskriver jordens härlighet, som hyllas på sju olika språk. 

Aktuellt tema

Verket framförs bland annat på mandarin, och för att få uttalet korrekt kallades en bekant dam in som talar mandarin. Konserten sammanfaller med firandet av Jordens dag, en dag initierad för att uppmärksamma världens miljöproblem. Temadagen kommer på något sätt att noteras under konserten, säger Bjarne Andersson.
För varje konsert anlitas en ny orkester, som passar för de aktuella kompositörerna. På onsdag är det Helsinki Metropolitan Orchestra. Även solisterna Tuuli Lindeberg och Elli Vallinoja är anlitade för just den här konserten. Jani Sivén är konsertens kapellmästare, han dirigerar både kör och orkester.
– Körens 65 sångare och orkesterns 25 musiker fyller Avantisalens scen, säger Andersson som konstaterar att det inte är helt lätt att hitta en lämplig scen för så här stora arrangemang.

Nya sångare välkomna

Det står klart att Oratoriekören i Helsingfors är en väldigt ambitiös kör, som årligen gör två stora och konstnärligt utmanande konsertproduktioner. Repetitionerna av onsdagens konsert startade i januari, övningar har man i Helsingfors varje söndag.  Bjarne Andersson säger att varje konsert också fungerar som ett upprop för nya sångare. Av körens cirka 70 sångare byts ungefär hälften ut inför varje ny konsertprojekt. 
Kören tar gärna emot nya sångare. Det är bra om man har tidigare körerfarenhet och kan läsa noter, utöver det får man handledning och hjälp med stämövningar.
– Med vår konsert på onsdag i Konstfabriken vill vi erbjuda publiken en mäktig och intressant musikalisk upplevelse. 
Konserten Omnis Terra uppförs onsdagen den 19 april klockan 19 i Konstfabriken, och lördagen den 22 april klockan 18 i Tempelplatsens kyrka i Helsingfors. Biljetter lippu.fi. 

ANDRA LÄSER