Petteri Saarios nyaste skärgårdspärlor på film sänds efter nyår

Naturfilmaren Petteri Saarios nya dokumentärserie visas för publiken från och med den 3 januari. Den fyrdelade serien har skärgården och skärgårdslivet som tema.

Petteri Saario har också tidigare filmat i skärgårdsmiljö, som här på Emsalös sydligaste udde. I nya naturdokumentärserien Omringade av vatten rör han sig på Saimen, i Skärgårdshavet och Bottenhavet och i Bottenviken.

Veden saartamat, omringade av vatten, hette Borgådokumentaristen Petteri Saarios skärgårdstematiska dokumentär som hade premiär för sju år sedan. Nu får serien en uppföljare när en ny generation skärgårdsbor bjuder in tittaren i sina liv.

Det krävs uppfinningsrikedom för att bo i skärgården och i de fyra nya delarna gör Saario en djupdykning i skärgårdssjäl och skärgårdsliv. Han filmar i Hitis skärgård i Skärgårdshavet, besöker Gustavs skärgård i Bottenhavet samt gästar Karlö i Bottenviken och Suuri Jänkäsalo i Saimen.

Tittaren guidas av de lokala skärgårdsborna och får en tur genom en fascinerande skärgårdsnatur.

– Många av oss skulle ha en del att lära sig av skärgårdsborna. De ger sig inte i första taget och är väldigt kreativa. Det är fint att även unga vill bo i skärgården och samtidigt förnya innebörden i att vara skärgårdsbo, säger Petteri Saario i ett pressmeddelande.

I det första avsnittet ligger fokus på Rosala by, på Bengtskärs fyr och den forna fortön Örö. Som guide fungerar 21-åriga Peppi Wilson vars familj bott på Bengtskär i flera generationer. Svensken Patrik Laine har för sin del etablerat sig som företagare i skärgården genom att grunda Finlands minsta bryggeri.

Från Hitis flyttar kameran till Suuri Jänkäsalo via Gustavs till Karlö där det sista avsnittet i serien Omringade av vatten utspelar sig.

Dokumentären är producerad av det Borgåbaserade filmbolaget DocArt och sänds i TV1 söndagar kl. 18,15 med start den 3 januari 2020 samt på Yle Arenan från och med den 3 januari.