Stafettkarnevalen inhiberad – i stället föreslås lokala karnevaler

Lokala stafettfester ska ersätta idrottsfesten som flyttas framåt.

Stafettkarnevalen ska genomföras som mindre lokala karnevaler.
18.02.2021 07:48 UPPDATERAD 18.02.2021 08:18
Ett säkert och återkommande vårtecken, Stafettkarnevalen, äger rum på annorlunda vis i år.
På onsdagskvällen meddelade Skolidrottsförbundets styrelse att man fattat beslutet att inte arrangera Stafettkarnevalen på Olympiastadion i maj 2021. Meningen var att göra comeback på den nyrenoverade stadion efter en paus på sex år.
I stället är tanken, om läget tillåter, att arrangera flera mindre Stafettfester runtom i Svenskfinland. Som potentiella orter för stafettfesterna nämns till exempel Esbo, Vasa, Åbo och Mariehamn.
Styrelsen uppger att man vet att skolorna har det mycket jobbigt för tillfället, och att man är måna om elevernas, lärarnas och funktionärernas hälsa och säkerhet. Därför är det, uppger man, inte aktuellt att samla hela den finlandssvenska skolungdomen till en Stafettkarneval på Olympiastadion i Helsingfors.
– Vi är så klart ledsna att ännu en gång vara tvungna att skjuta på Stafettkarnevalen och en återinvigning av Olympiastadion, men beslutet är det enda rätta. Eftersom vi inte kan garantera säkerheten för ett så här stort evenemang, kan en karneval inte ordnas säger Stefan Haglund, Skolidrottsförbundets ordförande, i pressmeddelandet.
Stafettkarnevalen ser fram emot att under hösten 2021 kunna erbjuda skolungdomen en möjlighet till trevlig samvaro och rörelseglädje.