Sedan herrklubben Handelsgillets farsliknande funderande på huruvida gillet bör öppnas upp för kvinnor har frågan om herrklubbars existensberättigande diskuterats. Till min förtvivlan verkar det finnas en mycket stor förståelse för herrklubbar, särskilt om någon kvinna har kritiserat dem. Kritik mot klubbarna berättigar dem som ett sätt att slippa kvinnors tjat och gnat. Att få vara bara schyssta snubbar, hederliga gubbar, och göra sådant som män tycker om.
Så länge det rör sig om biljard, ishockey eller frimärkssamlande håller jag helt med i vad en av Handelsgillets medlemmar sa: det är skönt för oss kvinnor att i stället ha en lugn kväll hemma. Dessutom är jag övertygad om att det vore sunt för män att träffas sinsemellan och diskutera saker de hellre diskuterar med andra män. Det är ju inte direkt ett samhällsproblem att män diskuterar manssaker för mycket.
Nej, samhällsproblemet ligger i herrklubbarnas de facto makt.
Någon tyckte att det är klart att Handelsgillet ska få hållas kvinnofritt eftersom kvinnor också har egna klubbar, som till exempel Tyttöjen Talo. Tyttöjen Talos syfte är att fungera som ett stöd för flickor och kvinnor i åldern 10–29. Förutom att erbjuda en plats att prata med andra och med vuxna, finns det möjlighet till extra stöd för unga mammor och den som blivit utsatt för sexuellt våld. Jag har inga exakta siffror, men jag vågar gissa på att deras öppna kafé knappast drar in några stora summor.
Handelsgillets syfte är att främja finskt näringsliv, bland annat genom utbildning, att ställa sina lokaler till förfogande om en medlem till exempel har ett viktigt möte, samt att främja nätverkande och kamratskap inom gillet. Handelsgillets fastigheter är värda många miljoner euro. Medlemsavgiften är 115 euro.
I de här två exemplen blir skillnaden mellan verksamhet för kvinnor och herrklubbar helt uppenbar. Den förstnämnda strävar efter att ge utrymme och stöd till dem som annars halkar efter. Herrklubbarna är till för att sluta leden och göra männens försprång ännu större. Herrklubbarnas intentioner att till exempel främja näringslivet får stora reella konsekvenser långt bortom en intresserad hobbynivå eftersom klubbarna samlar män som redan innan hade position, pengar och penis nog att påverka näringslivet. Vd. Ägare. Direktör. Ingen kan förvänta sig att detta broderskap sedan i sin verksamhet ska vara intresserat av att premiera de systrar som stängts ute för att ge kompetens en möjlighet att ha större betydelse än kön.
Vi systrar får njuta av våra lugna hemmakvällar.
Lite roligt är det förstås att Handelsgillet stoltserar med att vara Finlands äldsta herrklubb, med anor från 1857. På något vis kanske det känns tryggt att vila sig mot ett patriarkalt förflutet? Alla vet ju hur det var förr i tiden. Det är en gammal förening. Inte konstigt att stadgarna är mossiga. Att stänga ute kvinnor var dock ett fullt medvetet beslut fattat först 2003. Det är inte mossa på stadgarna. Det är röta.
Klubbarna samlar män som redan innan hade position, pengar och penis nog att påverka näringslivet.