Ostadigt väder utlovas den här veckan – varning för kraftig nederbörd

Uppehållsväder, regn och åskskurar utlovas för de kommande dagarna. Temperaturen ligger mellan 15 och 20 grader.

På måndag gäller varning för kraftig nederbörd längs hela kusten från Nyland till Österbotten. I urbana miljöer kan det tillfälligt uppstå översvämningar om dagvattensystemet inte hinner leda bort regnvattnet.

I dag måndag utlovas mest uppehållsväder i de södra och mellersta delarna av Finland. Längs kusten kan det förekomma dimma under flera morgnar i början av veckan.

Under dagen når ett regnområde kusten och det kan tidvis förekomma kraftiga regnskurar med upp till 20 millimeter nederbörd per timme. Varning för kraftig nederbörd gäller längs hela kusten från Nyland till Österbotten.

– Framförallt i urbana miljöer kan de kraftiga regnskurarna leda till tillfälliga översvämningar om dagvattensystemen inte hinner svälja regnmängden, säger Kaisa Solin, jourhavande meteorolog vid Meteorologiska institutet.

På måndagen utlovas en vindhastighet på 11 meter per sekund från Östra Finska viken till och med Södra Bottenhavet.

–  De som åker med mindre båtar bör vara uppmärksamma på vindstyrkan och att sikten kan försämras på grund av dimma, säger Solin.

Temperaturen ligger mellan 15 och 20 grader.

På tisdag utlovas uppehållsväder med enstaka regnskurar och temperaturer på 15–18 grader.

På onsdag utlovas klart väder och temperaturer på 15–20 grader.

På torsdag utlovas nya regn- och åskskurar i de södra och östra delarna av landet. Längs kusten väntas uppehållsvädret. Temperaturen ligger på strax under 20 grader.

I dagsläget ser vädret ut att förbli ostadigt på fredagen och under helgen. Regn- och åskskurar kan förekomma.