Tygkasse i stället för plastkasse?

I de flesta matbutiker säljs det plastkassar att lägga matvarorna i, och många kunder har tagit för vana att köpa en eller flera plastkassar vid varje inköp. Nu för tiden är det populärt att använda tygkassar i stället. Är tygkassen faktiskt miljövänligare?

Det största problemet med plastkassar är att ifall de hamnar i naturen tar det hundratals år för dem att brytas ned. Plastkassar är ändå relativt billiga att tillverka. En tygkasse av bomull förbrukar mycket mer energi, vatten och kemikalier vid tillverkningen. Om man använder den ofta är den ändå rätt så skonsam för miljön. För att en tygkasse ska kunna kallas den miljövänligaste kassen ska den användas hundratals gånger mer än en plastkasse.
Det är en galet stor mängd plastkassar en vanlig finländare använder under ett år och det blir en stor summa om man köper en varje gång man handlar. Det höga priset på kassarna är till för att väcka människors uppmärksamhet, och minska på användningen av plastkassar.
Man förbrukar mindre naturresurser ifall man använder samma kasse flera gånger. Det här gäller alla kassar, inte bara de av tyg. Ett bra sätt att tänka på miljön är att återvinna så mycket man kan.
Det är svårt att säga vilken kasse som är bäst, eftersom båda har sina för- och nackdelar. Om man använder en slitstark kasse av bomull kan man ändå kalla sig miljövänlig.

ANDRA LÄSER