”Kom i dina vita skrud” – ännu hinner du nominera årets luciakandidater

Vi är inne i november, och långa, vita klänningar, ljus som tindrar och tonerna av luciasången är inte allt för långt borta. Nu är det sista möjligheten att nominera luciakandidater – på söndag klockan 12 går tiden ut.

Östnylands luciakvartett 2021 bestod av Tindra Karlsson, Selma Lepistö, Frida-Karin Andersson och Miranda Andersin (ej med på bilden). Vem får bära ljuskronan i år?
Elin Lindbergelin.lindberg@ostnyland.fi
30.09.2022 06:48 UPPDATERAD 02.11.2022 10:58
Efter några ovanliga år där coronapandemin ruckat på luciatraditionerna hoppas Ullrike Hjelt-Hansson, som sitter i luciajuryn, att årets luciakröning och de efterföljande uppdragen ska gå att arrangera utan några större hinder.
– För att känna sig lyckad i sitt uppdrag är det viktigt att kandidaten har en bra sångröst. Hon får inte heller vara för ung, eftersom lucia och tärnorna möter många människor med olika bakgrunder och det kan bli tungt, så kandidaten får gärna vara 16 år eller äldre, säger Hjelt-Hansson.
Det går bra att nominera sig själv, men även vänner, släktingar, gudföräldrar eller grannar kan nominera en lämplig kandidat. Hjelt-Hansson rekommenderar att fråga den tilltänkta kandidaten i god tid innan nomineringen eftersom luciauppdraget är krävande och tar mycket tid.
– Det är ett intensivt uppdrag och det är inte sagt att alla hinner med det på grund av studier eller jobb. Men skolorna är i allmänhet väldigt flexibla och ser luciauppdraget som något positivt, säger hon.
Nomineringstiden inleds på fredag 30 september och pågår fram till 6 november klockan 12. Nomineringar kan lämnas in direkt till Borgåbygdens Ungdomsförbunds kansli på Tingsgårdsvägen 4 B eller per mejl till buffenrf@gmail.com.
Jag hoppas att många flickor är intresserade av uppdraget och att vi får in många nomineringar.
 Efter att nomineringstiden är slut träffar luciajuryn kandidaterna, som blir fotograferade och intervjuade i bland annat tidningen Östnyland och radio. Precis som tidigare år får allmänheten rösta och utse Östnylands lucia.
– Jag hoppas att många flickor är intresserade av uppdraget och att vi får in många nomineringar, säger Hjelt-Hansson.
På grund av coronarestriktioner fick fjolårets luciakröning flyttas till Borgå domkyrka, men i år kommer kröningen traditionsenligt ske vid Rådhustorget.
– Vid torget ryms alla med, i domkyrkan finns det ett begränsat antal platser.
Vem som får äran att kröna årets lucia är än så länge inte fastslaget. 2021 var det Ann-Sofie Silvennoinen som krönte Selma Lepistö till Östnylands lucia. Luciainsamlingens ändamål är även det inte ännu helt klart.
– I luciajuryn har vi bland annat diskuterat att insamlingen kan stödja förebyggande mot mobbning bland unga, säger Hjelt-Hansson.

ANDRA LÄSER