Nu avslöjas vinnarna av stadens kultur- och idrottspris

Fitnessidrottaren Meriliis Tamm får Borgå stads idrottspris i år. Kulturpriset går till magistern i danskonst Hanne Kauppinen. Båda prisen är på 2000 euro.

Fitnessidrottaren Meerliis Tamm som bland annat blev världsmästare i wellness fitness 2022 får Borgå stads idrottspris.
15.12.2022 20:03 UPPDATERAD 16.12.2022 11:24
Fitnessidrottaren Meriliis Tamm får Årets idrottspris 2022 för de framgångar hon har haft inom grenen wellness fitness detta år både i hemlandet och utomlands. 
Meriliis Tamm, 21 år, representerar Team Pro Level och har i år uppnått betydande framgång i både nationella och internationella idrottsmästerskap.
Meriliis vann världsmästerskapet i wellness fitness i serien för kvinnor under 158 cm i Sydkorea i oktober. I samma tävlingar vann hon VM-silvermedalj i serien för juniorer under 163 cm.
Dessutom var hon vinnaren i sin längdserie i nordiska mästerskapstävlingarna som ordnades i samband med Nordic Fitness Expo i Lahtis. I samma evenemang tävlade man också om finska mästerskap. Meriliis vann finskt mästerskap i alla de tre serier som hon deltog i: juniorer 21–23 år (163 cm), vuxna 158 cm samt mästerskap i en tävlan mellan vinnarna inom den allmänna seriens längdklasser.
Wellness fitness är en av fitness-sportens fyra grenar. Inom wellness fitness tävlar man i Finland i fyra olika serier enligt tävlarens längd under ledning av Suomen Fitnessurheilu ry. Grenförbundet är ordinarie medlem av Finlands Olympiska Kommitté.
Idrottspriset kan ges till en idrottare, ett lag, en förening eller en person som under en lång tid och på ett förtjänstfullt sätt har varit aktiv inom idrott och vars insats har varit betydelsefull och utvecklat idrottsverksamheten i Borgå.

Kulturpriset till Kauppinen

Kulturpriset går till magistern i danskonst Hanne Kauppinen för hennes förtjänster som rektor, koreograf och danslärare samt för hennes arbete för danskonsten i Borgå.
Hanne Kauppinen har som rektor för Taidetehtaan tanssikoulu sedan 2007 särskilt främjat barns och ungas hobbyverksamhet inom dans och grundläggande konstundervisning i dans i Borgåtrakten.
Magistern i danskonst Hanne Kauppinen, som är rektor för Taidetehtaan tanssikoulu i Borgå, får stadens kulturpris 2022.
Kauppinen tog sin examen som danslärare vid Åbo Konstakademi 2001 och som magister i danskonst, koreograf vid Teaterhögskolan 2006. Hon har deltagit i olika produktioner i Finland som dansare och koreograf sedan slutet av 1990-talet. Som lärare har Kauppinen arbetat i Borgå och Kotka samt som gästlärare i Helsingfors, Lovisa, Åbo och Karis.
Kauppinen grundade Taidetehtaan Tanssikoulu 2007. Undervisningen har ända från början ordnats i flera olika dansstilar, från gatudans till konstdans. Dansskolan deltar regelbundet i olika evenemang och tävlingar och ordnar också själv flera små och stora dansevenemang. Ungefär 600 elever deltar i undervisningen varje vecka.
De senaste åren har Kauppinen dessutom arbetat som danslärare och undervisningsansvarig för danslinjen vid Borgå folkakademi.
Kulturpriset ges till en yrkesutövare inom konst från Borgå som på ett särskilt förtjänstfullt sätt verkat inom något kulturområde, och vars insats har varit betydelsefull för utvecklingen på ifrågavarande område. Kulturpriset ges som erkänsla för tidigare utfört arbete.
Bildningsnämnden i Borgå stad beslöt på sitt möte den 15 december vilka som får kulturpriset och idrottspriset det här året. Båda prissummorna är 2 000 euro.

ANDRA LÄSER