Kläder och idrottsutrustning byter ägare gratis i Kantelehuset

En idé om att ordna en bytesdag för kläder och idrottsutrustning kom upp på Vårbergas regionala arbetsgrupps möte. Nu blir planerna verklighet.

BYTESHANDEL. Den här tiden på året börjar det vara dags att kolla utrustningen för vinteridrott.
29.10.2018 10:27
På lördag den 10 november mellan klockan 12 och 15 ordnas en bytesdagen i Kantelehuset enligt principen ”ta med, för med dig”.
Tanken är att göra gott – inga pengar rör sig under evenemanget. Vem som helst kan hämta rena kläder i gott skick samt idrottsutrustning för byte. I samband med evenemanget tar man emot kläder både för barn, unga och vuxna samt idrottsutrustning. Artiklarna kan lämnas in på förhand eller den dag du besöker evenemanget.
Kläder och idrottsutrustning tas emot på förhand i ungdomslokalen i Kantelehuset mellan den 29 oktober och den 9 november på måndagar, onsdagar och fredagar klockan 14–20. Kläder och idrottsutrustning som doneras kan även tas med samma morgon som evenemanget ordnas, den 10 november klockan 10–12.
– Om du har mycket kläder som kan återanvändas lönar det sig att sortera dem på förhand hemma. På evenemanget sorteras kläderna enligt ålder och storlek så att det är lättare att hitta det man söker, berättar Merja Sevilä som leder Vårbergas regionala arbetsgrupp, KeVå.
– Under evenemanget kan du se om du hittar något trevligt som du kan plocka med dig. Du kan också bara hämta kläder hit eller så kan du bara komma och leta efter något lämpligt utan tvång att ta med något hit, fortsätter Merja Sevilä.

Bygg fuktborttagare för bilen

I samband med återanvändningsevenemanget ordnar kvarterscoacherna i Vårberga en verkstad där du kan göra roliga och praktiska fuktborttagare för bilen av udda strumpor eller andra lumpor. Fuktborttagarna minskar imman som uppstår på bilfönstren eftersom de fylls med kattsand som effektivt drar i sig fukt.
Det är meningen att de som deltar i arbetsverkstaden tar med sig till exempel parlösa strumpor eller ärmdelar från söndriga trikåblusar hemifrån. Andra tillbehör som behövs får man i verkstaden. Att delta kostar ingenting och kräver inga tidigare kunskaper. Också små barn kan delta tillsammans med föräldrarna.

Återvinning som en del av vardagen

I evenemanget deltar också en miljövårdare från avfallsservicebolaget Rosk'n Roll som ger tips och information om återvinning. Vårberga bibliotek deltar i återvinningen genom att donera avskrivna böcker.
Föräldraföreningen för Kevätkummun koulu sköter bytesplatsen för idrottsutrustning. Den idrottsutrustning som ingen vill ha under lördagen doneras till föreningen Porvoon Urheilun Tuki, som nyligen öppnade en butik i Vårberga.
Under lördagen kan besökarna köpa något att äta och dricka i evenemangets kafé.

ANDRA LÄSER