Farliga kvinnor – sagostund på finska för vuxna i huvudbiblioteket i Borgå

Evenemangsvåren vid biblioteket i Borgå öppnas med besked då fyra kvinnliga deckarförfattare intar scenen. De diskuterar böcker och skrivande tillsammans med publiken.

Huvudbiblioteket i Borgå inleder vårens evenemang med författarbesök.
03.01.2023 14:12 UPPDATERAD 03.01.2023 14:16
Fyra av de ledande deckarförfattarna i Finland äntrar huvudbibliotekets scen den 11 januari klockan 17.30. Virpi Hämeen-Anttila, Ansu Kivekäs, Tiina Raevaara och Pauliina Susi läser utdrag ur sina senaste verk och intervjuar varandra. Farliga kvinnor är en ny form av författarbesök, en sagostund för vuxna. 
Gemensamt för kvällens gäster är förutom mästerligt skriven spänning även en vitt omspännande sakkunnighet. Gästerna är högt utbildade kvinnor som vid sidan av sina författarkarriärer även arbetat inom andra branscher. De har utöver spänningsgenren skrivit både vetenskapliga artiklar och barnböcker, gjort radioprogram och bedrivit undersökande journalistik.
Virpi Hämeen-Anttila är filosofie doktor och behandlade i sin avhandling strukturen i gammal indisk prosa. Hon har undervisat i bland annat sanskrit vid Helsingfors universitet. Hennes debutverk Suden vuosi utkom år 2003. Hennes färskaste kriminalroman Vapauden vahdit utkom 2022 och den är en fortsättning på serien om Karl Axel Björks utredningar, som utspelar sig i Helsingfors på 1920-talet.
Ansu Kivekäs är speciallärare inom småbarnspedagogik. I sina verk väljer hon ofta att ta upp teman som har att göra med ungdoms- och subkulturer och förortsliv, och hon behandlar dessa ämnen med värme och ett realistiskt grepp. Kivekäs har skrivit många prisbelönta ungdomsböcker. Den dokumentära intervjuboken Korson kriminaalit utkom år 2018.
Tiina Raevaara, som har uppmärksammats med Statens pris för informationsspridning och Finska vetenskapsakademins Pro scientia-pris, är författare, vetenskapsjournalist, biolog specialiserad på genetik och filosofie doktor. Hennes senaste verk Sielujen syöveri utkom 2022 och har fått positiva recensioner. Den är en fortsättning på de tidigare utkomna thrillerböckerna Kaksoiskierre och Polaaripyörre.
Pauliina Susi är politices magister och har även jobbat som journalist. Hennes prisade debutverk Ruuhkavuosi utkom redan år 2005. Sedermera har Susi belönats med Vuoden johtolanka-priset, som ges till en speciellt meriterad deckare. Den nyaste thrillern Pulssi kom 2020 och följande roman Yksityisalue utkommer i februari 2023.
Evenemanget är finskspråkigt, gratis och öppet för alla. Publiken får delta i diskussionen.

ANDRA LÄSER