Efter en lång paus får showkören Lady Shave äntligen möta publiken – på lördag ger kören sin tribut till hemstaden

Stämningen var glad och uppsluppen när kören Lady Shave repeterade inför lördagens två konserter. Äntligen får man stå på scen igen och möta publiken.

Tisdagens gemensamma övning på Grands stora scen. På lördag byts vardagskläderna till festliga scenkläder: cerisefärgade klänningar, och svarta byxor och vit blus.

Glädjen var påtaglig när kören Lady Shave träffades i Grand på tisdagskvällen för att repetera programmet inför lördagens konsert. Marjaana Aho, bariton, sätter ord för känslan att efter ett och ett halvt års paus åter få stå på scenen och sjunga tillsammans med övriga körmedlemmar.

– Det känns alldeles fantastiskt! Så länge som vi har repeterat på distans, var och en i sitt eget hem. Att träna stämmor för sig själv hemma har fungerat, men inte varit roligt.

Övat på distans

Repeterat har kören alltså gjort även under pandemin. Många har undrat över kvinnorna utrustade med pannlampor som på tisdagskvällar har övat utanför huvudbibliotekets ingång, under taket där. Så länge som vädret tillät övningar utomhus kunde man träffas, annars är det distansövningar via zoom som har gällt. Också under kvällens övning är någon medlem med via zoom.

Trots svårigheterna som pandemin har betytt för kören har man tränat in en ny repertoar och lyckats rekrytera fyra nya sångare.

“Det har varit klart att kören vill ställa sig framför publiken genast som det inom ramen för begränsningarna är möjligt", säger körens dirigent Emilie Adolfsson i ett pressmeddelande.

I somras ordnade man en liten trädgårdskonsert med ett trettiotal personer, och kunde då testa nyheter på repertoaren.

Tribut till hemstaden

På lördag håller kören två konserter i Grand. Konserten har fått namnet My Hometown, livet vid ån, och det blir örhängen från körens trettiofemåriga historia, men också helt nya sånger har övats in. Konserten är samtidigt en hyllning till Borgå stad, som firar 675 år i år.

Lady Shave är känd för att konserterna handlar om mer än musik, tonerna ska sitta men också koreografin och scenkläder ska ge publiken en fin upplevelse. På lördag är man redo att bjuda Borgåborna på en fin show.

Lady Shave

Ger konserten My Hometown – livet vid ån.

Lördagen den 30.10. kl 15 och 18 på Grand.

Konserten varar 1 h 15 min, och har ingen paus.

Biljetter kan köpas i Grand Luckan.

ANDRA LÄSER