Nya föreningsmästare i banhoppning korades i strålande väder

Heidi Päivärinta och Anni Töyrylä kan titulera sig föreningsmästare. I helgen tävlade Borgå Mustangs ryttare om mästerskapen i banhoppning på ridplanen i Kokon. Samtidigt avgjordes också banhoppningscupen.

MÄSTARE. Heidi Päivärinta och Perfecta, till vänster, är föreningsmästare bland seniorerna och Anni Töyrylä och Fenomen bland juniorerna.
Jannika Lindén
16.10.2017 15:00 UPPDATERAD 16.10.2017 15:28
När ryttarföreningen Borgå Mustang stod värd för den sista tävlingen för säsongen, på den nyrenoverade tävlingsplanen i Kokon, föll alla bitar på plats. Trots extremt mycket regn under de senaste veckorna var planens bottnen elastiskt och fast och utgjorde ett bra underlag också för lite mer explosiva spurtar.
Juniorer och seniorer tävlade om mästerskap skilt för sig. Ekipagen kunde välja vilken hinderhöjd de hoppade och resultatet räknades enligt att ekipaget fick en poäng per centimeter. Från det drogs tio poäng av för varje fel. Om två ekipage slutar på samma poäng avgör tiden.
– Vi vill att alla ska kunna tävla om mästerskapet, på sin egen nivå, kommenterar föreningens ordförande Jenny Tomperi.
Heidi Päivärinta valde att delta i klassen med en hinderhöjd av 100 centimeter tillsammans med sin häst Perfecta. Ekipaget drog på sig två fel och slutade med ett resultat på 80 poäng bland seniorerna. Det räckte till, tvåan Mia Helin på Alegro fick 70 poäng och trean Alice Tallberg på Piiga 60 poäng.
Bland juniorerna knep Anni Töyrylä på Fenomen guldmedaljen. Töyrylä hoppade 80 centimeter höga hinder felfritt och slutade på 80 poäng. Både Helmi Luoto och Tiana som kom på andra plats och trean Linda Niska och Tropic Night hade lika många poäng, men Töyrylä red banan snabbast.
För Anni Töyrylä och Fenomen var det andra gången på raken som ekipaget tog mästerskapsguld.

Sista deltävlingen

Förutom en vanlig tävling i banhoppning var söndagens tävling också den sista deltävlingen i den cup i banhoppning som Borgå Mustang ordnat under hösten. Ekipagen kunde under tre deltävlingar samla poäng och den som efter den sista deltävlingen hade flest poäng vann.
Laura Korhonen tog en välförtjänt seger i cupen. Korhonen, som representerar föreningen Borgå ryttare, red stoet Sheila V till seger i alla deltävlingar och samlade ihop full pott, 30 poäng. På andra plats kom Alice Tallberg och Piiga från Borgå Mustang. Tredje blev Jenni Kiri och La Luna III från Kotkan Kilparatsastajat och fjärde i cupen Anni Töyrylä och Fenomen. Femte blev Suvituuli Taipaleenmäki och Mockbeggar Nimble II. De representerar också Porvoon Mustang.
CUPSEGRARE. Laura Korhonen vann banhoppningscupen.

Slut för i år

Nu är utesäsongen över för i år. Föreningens ordförande Jenny Tomperi är speciellt glad över de många frivilliga som gjort årets rätt digra tävlingsprogram möjligt att genomföra – och över att den egna tävlingsplanen igen går att använda.
– Inte ens regnet under de senaste veckorna ställde till med problem, säger hon.
Borgå stad lät renoverade planen i somras.
I år återstår endast höstmöte och julfest, sedan koncentrerar sig styrelse på nästa år.
– Det skulle vara kul att prova på att ordna lite större tävlingar på planen, eftersom den så här långt fungerat utmärkt, funderar Tomperi.
Resultaten finns i sin helhet på www.kipa.ratsastus.fi.
ROLIGT. Både Ralf Bergström och Twister hade roligt under sin bana. Resultatet blev en tredjeplats i klassen 70 centimeter.