Mångsidigt program under sportlovet i Borgå

Sportlovet ger tid både till att vila upp sig men också till att träffa vänner och pröva på hobbyer.  Borgå stad erbjuder aktiviteter för skolelever i alla åldrar och för barnfamiljer.

Under sportlovet ordnas traditionellt fartfyllt program i Kokonhallen.
30.01.2023 10:21
Under sportlovet erbjuds både avgiftsbelagd och avgiftsfri verksamhet, för en del av aktiviteterna krävs förhandsanmälan. Anmälningstiden börjar tisdagen den 31 januari klockan 9 på stadens nätsida. Där finns också närmare klockslag och annan information om evenemangen.

Verkstäder och äventyr på bio

I Konstfabrikens Studio ordnas på förmiddagen den 22 februari en verkstad för barnfamiljer, där man bygger färggranna solfångare som kan sättas i fönstren. På eftermiddagen ordnas en verkstad för elever i årskurs 3–6 där man gör skulpturer av lera. Instruktör är konstnären Tiina Wallius och deltagaravgiften är 3 euro. Det finns ett begränsat antal platser så man ska anmäla sig på förhand.
De traditionella filmföreställningarna under sportlovet ordnas som vanligt i Biorex. Tisdag 21.2 visas familjefilmen Risto Räppääjä ja villi kone (2023), Mucklorna och hur de kom till Pettson och Findus (svenskt tal) och Marvels Ant-Man & the Wasp: Quantumania (2023). Biljettpriset är 4 euro och de kan köpas från Kompassen från och med den 6 februari.

Program i Runebergs hem

Under sportlovsveckan tillverkas utmärkelsetecken i drängstugan vid Runebergs hem. Deltagarna kan sy ett eget utmärkelsetecken av band eller använda en pinsmaskin. Verkstaden är öppen onsdag till fredag klockan 10–13, och för att delta ska man betala inträdesavgiften till museet. I Runebergs hem finns dessutom en uppdragsrunda för barn att göra på egen hand. Runebergs hem är öppet onsdag till söndag klockan 10–16. Inträdesavgift 8 euro/6 euro/0 euro/Museikort.
På sportlovet lönar det sig också att besöka konstutställningar i Konsthallen, Galleri Hörnan, Galleri Fickan och Galleri Gamla Kaplansgården. Fritt inträde.

Skridskoevenemang, idrottsläger och utfärd

Stadens idrottstjänster ordnar den 20–22 februari det traditionella idrottslägret, där man får röra på sig både inom- och utomhus. På fredag den 24 februari ordnas en utfärd till Superpark i Vanda. Hela familjen kan delta i utfärden. Till idrottslägret och utfärden till Superpark ska man anmäla sig på förhand.
Under sportlovet ordnas också skridskoevenemang för hela familjen på isplanerna i Tolkis och Gammelgård. Då ordnas roliga aktiviteter på isen, bland annat rosettskrinning till musik, limbotävling och ringette. Skridskoevenemangen ordnas i samarbete med ungdomstjänsterna. På sportlovets program står också idrottsvärlden i Kokonhallen och skidutflykt till vindskyddet i Tolkis.
På sportlovet kan man också delta i simskola. Under veckan ordnas fyra olika simskolegrupper. Varje grupp samlas 5 gånger under veckan. Till simskolorna ska man anmäla sig på förhand. Närmare uppgifter om simskolorna finns på idrottstjänsternas webbsida.
Dessutom finns det turer för allmänheten både på stora konstisplanen och i ishallen och ungdomshallen.

Utfärd till Megazone, LAN-party och aktivitetsdag

Stadens ungdomslokaler är öppna under hela sportlovsveckan. Ungdomslokalernas verksamhet är avsedd för elever i årskurs 3 och uppåt. För barn i lågstadieålder är ungdomslokalerna öppna på eftermiddagarna, för äldre ungdomar också på kvällarna. De olika lokalernas öppettider och program finns på webbsidorna.
I Vårberga ungdomslokal ordnas en aktivitetsdag för familjer den 21 februari. Det finns många olika aktiviteter för olika åldrar i gymnastiksalen och entréhallen i Kantelehuset. Man kan komma och prova på bland annat sumobrottning, bollspel och virtuella glasögon. I entréhallen finns ett kafé där man kan köpa lätt mellanmål.
Torsdagen den 23 februari ordnar ungdomstjänsterna en utfärd till Megazone i Helsingfors. Megazone är ett roligt, spännande och futuristiskt laserspel som spelas inomhus och passar för nästan alla. I utflykten kan delta unga i årskurs 5 och äldre, vi åker med en beställd buss.
I ungdomscentret Anjala ordnas ett regnbågsläger för unga i åldern 13–17 år. Lägret är öppet för alla unga som funderar på identiteternas mångfald och HBTIQ+-teman.
Unga som är intresserade av digitala och traditionella spel kan delta i ett LAN-party i ungdomslokalen Zentra torsdag till fredag den 23–24 februari.

Konstverkstäder på biblioteken

Borgå stadsbibliotek ordnar intressanta aktiviteter för barn, unga och familjer under sportlovet.
Vårens bibliotekskonstnär, ordkonsthandledare Mari Anttonen håller berättelseverkstäder på måndag den 20 februari klockan 10–13 och på tisdag den 21 februari klockan 10–13 på barnavdelningen på huvudbiblioteket. I de tvåspråkiga verkstäderna får man bekanta sig med olika sätt att uppleva sagans och berättelsens magi. Verkstäderna riktar sig till barn i alla åldrar, barn under 7 år kan delta tillsammans med en vuxen.
Serietecknaren Emmi Valve från Borgå håller serieverkstäder för unga på finska på tisdag den 21 februari klockan 13–16 i Gammelbacka bibliotek och på onsdag den 22 februari klockan 13–16 och på torsdag den 23 februari klockan 13–16 på ungdomsavdelningen på huvudbiblioteket. I verkstäderna görs figurskisser, minizines och serietidningsstrippar. Verkstaden rekommenderas för unga över 13 år.
Man kan delta i alla verkstäderna antingen hela tiden de pågår eller endast en stund, man kan delta i alla verkstäder eller bara i en. Ingen förhandsanmälan krävs.
Det är öppet hus i verkstaden på ungdomsavdelningen på i huvudbiblioteket på tisdag den 21 februari klockan 10–15. Personalen hjälper besökarna att använda apparaterna – man kan pressa bilder på en t-tröja eller kasse med en värmepress, skriva ut med 3D-skrivaren eller göra pins. Alla försök är avgiftsfria.
I Vårberga bibliotek ordnas filmtorsdag  den 23 februari klockan 13–15. Vilken film som visas bestäms senare.

ANDRA LÄSER