753 nya coronafall idag - också andra luftvägsinfektioner har ökat kraftigt

Vårdföretaget Mehiläinen varnar att mängden luftvägsinfektioner har ökat kraftigt: Förutom corona- och rhinovirus har det också förekommit ovanligt mycket av mer sällsynta parainfluensavirus.

För tillfället är 73,7 procent av befolkningen över 12 år fullvaccinerade.
SPT
ÖN
13.10.2021 16:33
Sammanlagt 187 coronapatienter vårdas för tillfället på sjukhus, av dessa behöver 36 personer intensivvård, uppger Institutet för hälsa och välfärd på onsdagen.
Totalt registrerade institutet 753 nya coronafall på onsdagen.
Finlands incidens, alltså antalet coronafall per 100 000 invånare de senaste två veckorna, är 104,8. För två veckor sedan var incidensen 140.
Enligt institutet har dryga 84 procent av befolkningen över 12 år fått den första dosen coronavaccin, medan knappa 74 procent också har fått sin andra dos, enligt tisdagens vaccinationssiffror.

Också andra virus i svang

Den egentliga influensasäsongen har inte börjat ännu, men Mehiläinen meddelar att flera andra virus som orsakar luftvägsinfektioner redan är i svang.
– Mängden läkarbesök på grund av luftvägsinfektioner har ökat med en tredjedel och antalet laboratorieundersökningar har tiodubblats jämfört med samma tidsperiod förra året. De nya testmetoderna gör det möjligt att upptäcka också andra virus än coronaviruset, säger Kristina Hotakainen, chef på Mehiläinens laboratoriesektor, i ett pressmeddelande.
– Förutom rhinovirus har man upptäckt ovanligt mycket parainfluensa 3 i testerna. Parainfluensavirus kan leda till behov av sjukhusvård hos småbarn och riskgrupper, fortsätter Hotakainen.
Trots att man har gjort färre coronatest under de senaste veckorna har antalet positiva resultat tydligt ökat.
– Speciellt de som hör till en riskgrupp borde senast nu ta coronavaccinet för sin egen hälsas skull. Det lönar sig också att vaccinera sig inför den kommande influensasäsongen, säger Simo Nikkari, specialistläkare inom mikrobiologi.
Enligt Nikkari är det möjligt att vi nu står inför en så kallad infektionsskuld efter att vi kom väldigt lindrigt undan under förra årets influensasäsong.
–Även om coronahotet avtar är det ytterst viktigt att fortsätta sköta hand- och hosthygienen, säger Nikkari.

Rhinovirus och parainfluensavirus

Rhinovirus är den vanligaste orsaken till lindriga luftvägsinfektioner eller förkylning. Infektionerna är vanligast hos små barn, men förekommer i alla åldrar, i synnerhet på vårvintern och hösten. Rhinovirus hör till familjen Picornaviridae. Dit hör mer än 150 kända virustyper och de delas in i arterna A, B och C.
Parainfluensavirus orsakar luftvägsinfektioner hos personer i alla åldrar. Infektionen kan leda till väldigt svår sjukdom som rentav kan kräva sjukvård, i synnerhet hos små barn och personer med nedsatt immunförsvar. Sjukdomsbilden är ofta mycket lindrigare hos äldre barn och friska vuxna. Parainfluensavirus delas in i fyra virustyper, HPIV 1–4. HPI4-virus delas in i två undertyper, 4a och 4b. Parainfluensainfektioner förekommer i synnerhet om våren, sommaren och hösten.

ANDRA LÄSER