Nu gäller det: Borgåbördiga Victoria tävlar om finalplats i The Voice of Finland

Victoria Lindqvist har varit den lite udda sångaren i årets uppsättning av The Voice of Finland. Hon växte upp i Borgå, men flyttade bort redan som tonåring när musiken kallade.

"Jag har alltid dragits till det alternativa, och min musiksmak lämpar sig inte alltid för det som behövs för att ha jämna möjligheter i publikomröstningen", säger Victoria Lindqvist om sin musiksmak.
Visst är det lite av en konflikt.
Men ändå inte.
Victoria Lindqvist kommer från en värld av alternativ musik. Det är folkmusik, erotiska visor och världsmusik – alltså en god bit från popmusikens värld.
Och i morgon, den 16 april, ställer hon sig på scenen i ett direktsänt tv-program där hon tävlar om finalplats i The Voice of Finland, realityprogrammet där popmusiken står i centrum och där målet är att kora en vinnande sångare. Den som ser Lindqvist sjunga i programmet inser fort att hon inte kommer från den världen.
– Jag har både bred och snäv musiksmak. Stilen kan ha bredd, men approachen är ganska snäv. Jag behöver känna att där finns själ och hjärta, en autentisk kraft bakom musiken. Nu har ju popmusik inte alltid det, mycket skapas för att säljas snarare än att skaparen har behövt skapa, säger Lindqvist när ÖN ringer upp.
Lindqvist kommer från Söderveckoski, men är nu Tenalabo efter några år i Helsingfors.
Lindqvist har – i regel barfota, ska det nämnas – gjort något av en balansgång och ofta valt smalare musik; till exempel har hennes tolkning av Björks Play Dead fått beröm. När det nu är publiken som röstar så gäller det att hitta musik som faller i god jord också hos tittarna, inte hos proffsen som hittills fattat besluten om vem som går vidare. Till exempel valdes hon in i programmet med en låt av Kate Bush (alla domarna vände om sig).
– Och sedan fick jag in Björk. Jag har alltid dragits till det alternativa, och min musiksmak lämpar sig inte alltid för det som behövs för att ha jämna möjligheter i publikomröstningen.
Nu ska det påpekas att popvärlden inte är något dåligt, eller något som Lindqvist klagar på.
– Det känns jätte hälsosamt och välkommet att släppa på min perfektionism och totala hängivelse för min egen grej, att ta in elelement av lek och lättsamhet. Att kasta mig och prova på. Jag har ett öppet sinne för formatet, och det har varit roligt. Pop och alternativt måste inte vara i konflikt.
Lite ovant är det ändå med vissa aspekter – som stylisterna, frisörerna, koreograferna, regissörerna och producenterna som definierar ramarna för spektaklet.
– Jag är van att improvisera, men här finns ett helt team som behöver veta var jag rör mig på scenen och i vilken kamera jag tittar. Allt är bestämt på sekunden. Det har varit otroligt lärorikt, även om det är de svåraste tänkbara ramarna för mig. Det enda relevanta är ändå kontakten med publiken, att jag sänker garden.
Under resans gång har hon fått bra kontakt med sin egen coach, Maija Vilkkumaa.
– Man kommer ganska nära varandra i ett koncept som det här. Också inom vårt team har stämningen varit god, vi hejar på varandra i stället för att tävla som så.
Vilken låt som gäller i semifinalen på fredag kan Lindqvist inte avslöja. Men hon säger så mycket att förslaget fick hakan att falla.
– Jag bara gapade när de föreslog låten. Att vad tänker de? Men jag smakade på tanken, och nu är den en av mina favoriter. Och jag har fått ta in mina egna tolkningar.
En och annan Borgåbo har säkert kommit i kontakt med Victoria Lindqvist. Hon växte upp här, men flyttade till Helsingfors redan som femtonåring.
– Jag växte upp i Söderveckoski, och sysslade mycket med musik i Borgå. Sedan drog det som nu är musiklinjen i Tölö gymnasium. Jag har fortfarande band till Borgå, bland annat med musikläger. Och så har jag lett Primavera-kören.
The Voice of Finlands semifinal visas på Nelonen på fredag, den 16 april, klockan 20.

ANDRA LÄSER