Smarta lekar mål för välgörenhetskonsert

Borgå gymnasiums festsal fylls med musik nästa vecka. Det är Borgå Rotary club som ordnar välgörenhetskonsert och viker intäkterna för pedagogiska leksaker till stadens familjecaféer.

MUMS. Jan Salvén från Borgå Rotary club bjuder sju månader gamla Toivo Tynkkynen på en tårtbit medan Peter Broberg försöker övertyga brodern Johan, 2 år, om att "smaka" på lite paprika. T.v. Pinja Tynkkynen som regelbundet brukar besöka familjestugan Ilona gillar tanken på en välgörenhetskonsert till förmån för verksamheten.
Det är full rulle på Borgå stads familjecafé på Brunnsgatan 41. Småttingar i olika åldrar – den minsta besökaren är bara en och halv vecka gammal – studsar, klättrar, modellerar, läser och bara rasar tillsammans.
– Nejdå, i dag är här lugnt, säger Tiina Nevalainen som är en av verksamhetsledarna på familjestugan Ilona som platsen kallas. Oftast är här minst fyrtio besökare och någon gång har vi till och med varit hundra under en förmiddag.
Mammorna till de lekande telningarna finns också med på ett hörn och fast klockan knappt är halvelva hör man mikron klinga till. Bänkad framför en tallrik med spenatplättar sitter två och ett halvt år gamla Joona Piirainen i sällskap med mamma Tanja och lillasyster Saana, sju månader. De brukar besöka familjecaféet alltid då det är öppet.
– Det är så mycket lättare här, barnen trivs och jag får lite vuxet sällskap.
Någon gång har vi till och med varit hundra under en förmiddag.

Plastig lunch

Peter Broberg och Jan Salvén från Borgå Rotary club har bråttom att flytta sig undan det hungriga gänget i barnstolarna och slår sig ner tillsammans med två år gamla Johan Tynkkynen som tillsammans med lillebror Toivo, nio månader, dukat fram en plastigare lunchvariant i ett av de andra rummen.
– Vi brukar komma hit då och då, inte varje vecka, men nästan, säger mamma Pinja Tynkkynen. Barnen får lite annat sällskap och här finns andra leksaker än hemma, och det är ju roligt.
Johan är inte helt övertygad om att det är en bra idé att bjuda farbröderna på fisk, tårta eller paprika och förvandlas i stället till doktor Johan med knallgula öronundersökningsinstrument, ett i var hand. Det är här, på leksaksfronten, som Borgå Rotary club vill göra en insats via intäkterna från välgörenhetskonserten.
Vi brukar komma hit då och då, inte varje vecka, men nästan.

Pedagogiska leksaker

Tanken är att skaffa pedagogiska leksaker dels till familjecaféet i centrum, dels till motsvarigheten, familjecentret Famili i Gammelbacka.
– Det handlar om leksaker som utvecklar barnens fingerfärdighet, logik och motorik. Leksakerna av den här typen kostar flera hundra euro och är något mera än en boll eller en bil att leka med, säger Jan Salvén.
STÄDDAGS. Tiina Nevalainen, en av verksamhetsledarna på familjestugan Ilona, håller på att städa efter förmiddagens modelleralekar. Leksakerna på familjecaféet är under hårt slitage med över närmare hundra besökare i veckan.
Familjecaféerna faller inom ramen för Borgå stads öppna tjänster inom småbarnspedagogik, och anslagen är knappa. Många av leksakerna som cirkulerar på familjecaféerna har hämtats dit av välvilliga föräldrar, och slitaget är enormt.
– Det finns ett stort behov av den här typen av verksamhet och det känns viktigt för oss att bidra till en meningsfull vardag för barnen. Vårt mål är att samla in minst 1 000 euro för det här ändamålet.
Det känns viktigt för oss att bidra till en meningsfull vardag för barnen.

Skön konsert

Konsertprogrammet är lättillägligt och uppbyggt för att locka en breda publik. Jan Salvén, som bland annat sjunger basbaryton i kören Manifestum och i Nyslotts operakör, tar sig an musikalpärlor och operettörhängen. Den egna favoriten i sammanhanget, Paul Ankas My Way är i och för sig ingendera.
Salvén turas om med Lovisabördiga tenoren Joel Forsström, bekant just från Nyslott, som sjunger stycken som Maria ur West Side Story och Empty Chairs at Empty Tables ur Les Miserable. Solisterna backas upp av toppianisten Asta Onnila, bosatt i Illby.

Välgörenhetskonsert

Borgå Rotary club ordnas välgörenhetskonsert till förmån för familjestugan Ilona och familjecentret Famili i Borgå onsdagen den 9 november klockan 19 i Borgå gymnasiums festsal.
Tenor Joel Forsström och basbaryton Jan Salvén sjunger solo, bland annat kända musikallåtar och operetter. Asta Onnila ackompanjerar på piano.
Biljetterna kostar 15 euro och kan köpas kontant vid dörren.
Konserten räcker cirka 1 timme och 20 minuter.
Andrea Slotte-Vikström, som jobbar inom stadens öppna tjänster får barn, håller tal. Hon har bland annat erfarenhet av missionärsarbete på ett pojkhem i Venezuela.

Gott ändamål

– Biljettpriset är satt lågt och vi hoppas att så många som möjligt ställer upp för ett gott ändamål. Pengarna behövs i vardagen på Ilona och Famili och det är viktigt att verksamheten får synlighet, säger Jan Salvén.
Vi hoppas att så många som möjligt ställer upp för ett gott ändamål.
Det kommer också att finnas insamlingskärl framsatta i anslutning till konserten ifall man vill delta med ytterligare en slant.
I fjol ordnade Borgå Rotary Club en första välgörenhetskonsert, då med krigsinvaliderna som målgrupp. I år står barnen i tur och tanken är att formatet med en välgörenhetskonsert ska bli ett permanent inslag i verksamheten. Vilket det goda ändamålet är nästa år, det vet man inte ännu.
ANDRA LÄSER