Nalles liv blir text och bild – följ med vår nya blogg

Östnylands reporter Jannika Lindén och sambon Tomi Hyppönen fick nyligen tillökning i familjen då den knappt tio veckor gamla valpen Nalle flyttade in. Vardagslivet med valpen, alla glädjeämnen och utmaningar, presenteras på Östnylands nya blogg Livet med Nalle. – Jag ser det inte som så högtidligt att blogga, det handlar om att reflektera och tänka högt. Jag hoppas att folk som har eller har haft hund ska känna igen sig, berättar Jannika.

Nalle är vad man kan kalla en <i>all-in-one</i>, i hans arvsmassa finns åtminstone golden retriever, schäfer, leonberger och howawart. – Vi ville ha en stor hund och så verkar det bli: efter drygt nio veckor väger Nalle redan tio kilo, säger matte Jannika.

Vilken lugn och lydig valp! Det är en av uppfattningarna man kan få då man träffar Nalle. Han sitter snällt på golvet och har en djupt tankfull min då han försiktigt börjar tugga på min stortå med sina små vassa tänder. Matte Jannika säger att det här ändå bara är en del av sanningen.

– Han kan gå från noll till hundra på ett ögonblick och då ska det springas, hoppas och härjas. Sedan tar energin slut och han går lika snabbt tillbaka till noll. Det är fjorton år sedan jag senast hade en valp och jag hade glömt att kasten är så snabba.

Under den första veckan i sitt nya hem har Nalle bland annat lärt sig att gå i trappor och han har också insett att världen är större än huset. Det ställer nya krav på hemmafolket. Ännu är han inte rumsren men Jannika säger att utvecklingen går i rätt rikting.

Han är tuff, inte alls ängslig och sover bra om nätterna.

– Den första morgonen vakande jag till tre skithögar och fyra pisspölar och då tänkte jag att inget är så illa att det inte kan bli värre. Men det har faktiskt blivit mycket bättre. En del misstag har det visst hänt då jag inte förstått att reagera i tid, jag har ännu inte helt lärt mig att "läsa" honom.

På en vecka har Jannika också kunnat bilda sig en uppfattning om Nalles lynne.

– Han är tuff, inte alls ängslig och sover bra om nätterna. Men helt som vi hade tänkt oss beter han sig inte: vi hade köpt en säckstol och en sovplats vi trodde att han skulle tycka om men dem har han inte sovit i en enda gång. När jag går upp om natten hittar jag honom ofta utsträckt någonstans på golvet. Han har ju tjock päls och jag tror att golvet känns svalkande i sommarvärmen.

Jannikas förra hund Bamse blev över tretton år gammal och hon säger att Nalles tempo är något helt annat än Bamses lugna lunk under de sista åren.

– Sedan Nalle flyttade in är vardagen inte sig lik. Han har stundvis skapat kaos i ett medelålders parförhållande.

Jag har aldrig tidigare bloggat men jag tänkte att jag vill pröva.

De som vill läsa mera om Nalles förehavanden får chansen då bloggen Livet med Nalle lanseras på ostnyland.fi i dag.

– Det var faktiskt chefredaktören som slängde fram tanken på en blogg då hon hörde att vi skulle skaffa hund. Jag har aldrig tidigare bloggat men jag tänkte att jag vill pröva.

Jannika har som mål att bloggen ska fungera som en slags dagbok under valptiden, både för henne själv och för läsarna.

– Jag har inga ambitioner om att vara någon förebild som uppfostrare. Hundar är utmärkta på att anpassa sig till rutinerna där de bor och det är precis det som är syftet med Nalle. Att han ska lära sig att fungera som en medlem i vår familj.