Runebergspriset till Marja Kyllönen

Författaren Marja Kyllönen får Runebergspriset för sin roman Vainajaiset. Vinnarromanen är utgiven på förlaget Teos och beskrivs som en språkligt enastående roman som finner sina mörka uppbyggnadsmaterial av folklig tradition, skräck och Kajanaland.

Marja Kyllönen, vinnare av Runebergspriset 2023.
05.02.2023 13:31 UPPDATERAD 05.02.2023 13:48
Juryn bestående av författaren Johanna Hulkko, kritikern Vesa Rantama och litteraturredaktören Camilla Lindberg hade ett styvt jobb med att välja pristagaren bland tio kandidater. 
Det var en enhällig jury som utsåg Marja Kyllönens roman Vainajaiset till vinnare. Så här sade juryn om vinnaren:
”Boken är en tidlös beskrivning som både lockar och skrämmer. Den har den förmåga som endast konsten besitter, att ta sig in och skildra människans och världens uråldriga ondska på ett sätt som gör att man överhuvudtaget förmår möta den. Författaren är en prosavirtuos vars meningar trollbinder och de går inte att förväxlas med någon annans. Det här är ett verk som skapats med stilistisk precision, och det kommer även att stå sig i tider som kommer.”
Vainajaiset är Marja Kyllönens tredje roman. Den var också nominerad för Finlandiapriset 2022. Marja Kyllönen är född 1975 och kommer från Tammerfors.

Runebergspriset

Ett litteraturpris som utdelas av tidningen Uusimaa, Borgå stad, Suomen Kirjailijaliitto, Suomen arvostelijain liitto och Finlands svenska författareförening. 
Priset instiftades år 1986. 
Priset utdelas årligen i Borgå på Runebergsdagen den 5 februari, dagen för vår nationalskald Johan Ludvig Runeberg. 
Prissumman är 20000 euro.
Av de tio kandidaterna som en förvalsjury plockat ut var tre verk skrivna på svenska.
”Eftersom nomineringarna också är en form av utmärkelser, var det självfallet tio högklassiga verk som låg framför oss. Bakom oss har vi nu otaliga timmar av läsning, många timmar av tankearbete, och med oss bär vi alla långa och goda litteratursamtal som vi haft sinsemellan. Tillsammans har vi diskuterat och analyserat de nominerade verken från olika synvinklar och perspektiv. Till slut kom vi glädjande fram till ett enhälligt beslut. På slutrakan sörjde vi ändå lite över att vi endast kunde dela ut ett pris. Inte ens ett litet hedersomnämnande delas ut. Det här stadfäster samtidigt Runebergsprisets betydelse för den som erhåller det. Tack till alla tio författare för de läsupplevelser ni gett oss”, lät det i juryns tal.
Runebergspriset delades ut i stadshuset i Borgå under en tillställning för inbjudna gäster. 

ANDRA LÄSER