Uppskattat att jobba på distans i skolan

Fredagen var en annorlunda skoldag i Lyceiparkens skola. Många föräldrar hade nämligen flyttat sitt jobb till skolan den dagen.

SNACK. Efter en viss tvekan tyckte eleverna att det var roligt att slå sig i slang med distansjobbarna.
18.02.2019 16:12 UPPDATERAD 18.02.2019 16:29
Klockan är 8 denna fredag morgon inför sportlovet. I Lyceiparkens skola matsal finns det, som varje morgon, många elever som umgås med varandra i väntan på att timmen börjar. Men denna fredag är speciell, i matsalen syns också några av dessa elevers föräldrar som vid sina datorer och jobbar från skolan.
Förra fredagen den 15 februari ordnades för första gången i Finland en distansjobbdag som erbjöd möjlighet till för föräldrar att jobba i deras barns skola.
Idén att ordna denna dag föreslogs av Hem och skola föreningen för Lypa, och personalen i skolan tog emot förslaget med glädje. Man redan hade funderat på vilka evenemang och tillfällen som kunde ordnas för att få föräldrarna att ännu mera ta del av elevernas skolvardag.
I dag är det möjlighet för många att flytta sitt kontor för en dag och i fredags förvandlades ett högstadium till kontor för flera föräldrar.
Längs morgonen droppade flera föräldrar in, elevkaféet var öppet och stämningen var avslappnad. Föräldrarna hade också möjlighet att bekantat sig med varandra bland annat under kaffestunderna.
Ungdomarna verkade vara positiva till att föräldrarna var med i skolan. Några elever satt vid samma bord som andras föräldrar och umgicks, och andra bara tittade nyfiket på föräldrar som satte sig vid matsalen för att jobba.
Speciellt glädjande var att se flera pappor som kommit till skolan för att jobba, oftare är det mammorna som engagerar sig mera i de evenemang som ordnas i samarbete med skolan.
Idén med att ordna denna dag var att ge möjlighet till föräldrar att bekanta sig med sina barns vardag i skolan, det fanns bland annat möjlighet att delta i timmarna, att äta skolmat och att använda skolans nätförbindelse. De föräldrar som ville hade också möjlighet att följa med De gamlas dans, då en del av Bogy:s elever i åk 2 dansade i gymnastiksalen.
Det var som att vara på en stor co-worklandskap där vuxna och barn jobbade tillsammans. Vissa valde att stundvis jobba en liten bit bort från de övriga föräldrarna för att kunna sköta jobbsamtal i lugn och ro.
Föreningens mål med dagen var också att få ungdomarna att känna närvaron av föräldrarna i sin skolvardag.
Styrelsen på Hem och Skola i Lyceiparkens skola hoppas att många skolor tar sig till idén och ordnar denna dag för de egna föräldrarna. Föreningen i Lypa lovade skolan och föräldrarna att åtminstone i Lypa blir detta en tradition.
Paola Dadda,
ordförande för Hem och skola föreningen vid Lyceiparkens skola i Borgå

ANDRA LÄSER