Kolumn: Förebild eller svikare? Det beror på perspektivet

I Amerika ser man på skandalen runt statsminister Sanna Marins festande på ett annorlunda sätt än i Finland. Är den finska befolkningen blind för det fina arbetet Marin gjort för Finland, eller ser man i andra länder endast de gyllene glimtarna på sociala medier?

Skandalen kring Sanna Marins festande har i många länder tolkats på ett helt annat sätt än i Finland, skriver kolumnisten Matilda Svahn.
16.09.2022 06:12
Statsminister Sanna Marins festande i somras delar åsikterna i Finland. Knappast någon har missat videon och bilderna på Marin där hon festar med kollegor och vänner. I takt med att videorna har publicerats i offentligheten har också åsikterna om statsministerns festande spridit sig. Alla som sett videon har antagligen bildat sig en åsikt om huruvida statsministern har gjort fel eller inte, då hon släppt loss i sällskap av vänner. Finländska medier har fyllts med åsikter och spekulationer om det som hände.
Tack vare sociala mediers makt har videon har också  spridits över hela världen. Föreställ dig hur häpen jag blev då en bekant tog upp Marins video under en middag i Texas bara en dag efter nyheten exploderade i Finland. Nyheten om den finska statsministerns festande spred sig som en löpeld och nådde Amerika på nolltid. Jag blev förbryllad igen, då diskussionen som fördes under middagen var så mycket mera positiv än den som pågick i Finland. Här, i Amerika, lyfter man fram hur fint det är att vi finländare har en statsminister som är mänsklig, medan man hemma i Finland talar om hur hon svikit sitt folk med sitt beteende.
Några dagar senare stötte jag på ett intressant inlägg på Facebook, om ett fenomen som kallas Finland-problemet. Det innebär att man har allting så bra att man måste komma på något negativt. Ur andra länders perspektiv har Sanna Marin skött sitt jobb så bra, att bittra finnar vill komma på problem bara för nöjes skull.

ANDRA LÄSER