Borgå får en klättergrotta

Intresset för klättring ökar i stormfart. Snart får Borgå sitt eget klättercenter i Johannisberg.

KLÄTTERGROTTAN. Carolina Mikander och hundarna Dolce och Bamse.
25.07.2016 10:28 UPPDATERAD 27.07.2016 15:41
Efter att ha jobbat på ett klättercenter i Helsingfors i fyra år bestämde sig Carolina Mikander att det var dags att starta eget. I september öppnar hon klättercentret Grottan i Borgå. Byggarbetet inleddes för en vecka sedan och de första klätterväggarna är redan på plats.
Klättringsgrenen som kan utövas i Grottan heter Bouldering. Bouldering sker utan rep på klippblock som är högst 6 meter höga med en stor madrass på marken som skyddar vid fall. Bouldering skiljer sig från andra former av klättring i och med att den bygger mera på styrka och teknik än uthållighet. Den enda utrustningen som behövs är ett par klätterskor.
ERFARENHET. Teemu Ojala hjälper till att bygga.
– Det finns redan ställen i Borgå där man kan klättra utomhus. Här i hallen kan vi ändå ha flera olika banor, eller problem som det kallas inom klättringen, på samma ställe och ändra på dem när det behövs. Våra väggar är fyra och en halv meter höga men man behöver förstås inte klättra ända upp om man inte vill, säger Mikander.
Intresset för klättring har ökat med stormtakt. I Helsingfors är intresset så stort att alla intresserade helt enkelt inte alltid får plats. Enligt Mikander är den största utmaningen för Grottan att få människorna att hitta dit. Hon tror ändå inte att det kommer att bli ett stort problem.

Passar vem som helst

– Det finns inte så många olika träningsmöjligheter här i Borgå. Klättring är en social gren och passar för vem som helst. Jag vill att det ska vara lätt att umgås här. Då man inte klättrar själv ska man kunna se på när andra gör det samtidigt som man kan spela spel och köpa någonting gott från kaféet.
Med sig på bygget har hon sina hundar Dulce och Bamse. De två Mini Huskierna brukar alltid få följa med henne till jobbet och sitter lugnt tillsammans och tittar på. Grottans kunder ska också få ta med sina djur.
Mikander designar klätterväggarna själv. På alla väggar finns banor av olika svårighetsgrad som markeras med grepp i olika färger. En bra klättrare behöver inte alltid vara stark. För den som gillar spel och pussel kan klättring passa speciellt bra då det gäller att hitta den bästa vägen upp till toppen.
– Eftersom klättringen inte kräver någon förhandskunskap passar den utmärkt för till exempel barnfamiljer, skolgrupper eller kompisgäng. Dessutom är det billigt eftersom ingen annan utrustning än klätterskorna behövs. Dem kan man hyra här, säger Mikander.

Mer än bara klättring

Hallen på 320 kvadratmeter i Johannisberg har hon hyrt av Kuormalavakeskus och allt byggmaterial är köpt från Simolin i Borgå. Med själva byggandet hjälper Teemu Ojala som har erfarenhet av att bygga klätterväggar sedan tidigare.
STORA PLANER. Carolina Mikander vill göra Grottan till mer än bara ett klättercenter.
– Väggarna har vi säkert klara i god tid innan september men allt annat kan ta lite tid. Jag har också funderat på att i framtiden utvidga ytterligare och bygga till exempel en skate park om intresse finns.
Mikander har stora planer för Grottan. Om skate parken, terrassen, gymmet och spelkonsolerna blir av kanske inte benämningen klättercenter längre räcker till.

ANDRA LÄSER