Inge Lööks tanter reser jorden runt

Utan att få kramp i fingrarna signerade Inge Löök hundratals vykort i Lovisa i helgen. En busslast med ett sjuttiotal personer, så kallade Postcrossers, samlades då för att besöka tryckeriet där Lööks illustrationer trycks.

TANTERNA REPRESENTERAR LIVSGLÄDJE. – En kortfirma bad mig rita vändagskort. Jag började fundera på vänskap och så blev det två äldre kvinnor som är vänner livet ut, berättar Inge Löök om vykorten med gummorna som slått igenom internationellt.
Anna Lillkung
09.08.2016 06:00 UPPDATERAD 09.08.2016 12:46
Det är en lång kö som ringlar sig i tryckeriet PrintMill i Lovisa på lördagsförmiddagen. Största delen pratar finska, men det hörs också ryska, engelska och svenska i utrymmet. Alla väntar de på att få vykort signerade av Inge Löök, som sitter något undangömd bakom växter vid ett bord.
– Jag ville följa med på den här resan och träffa Inge Löök och se var korten produceras, säger Karin Oswald från Uppsala.
Oswald är medlem i Postcrossing, ett webbaserat projekt som bygger på att registrerade medlemmar runtom i världen skickar vykort till varandra. Hon har rest till Finland för att delta i den finska Postcrossingföreningens möte i Helsingfors. Eftersom föreningen valde Inge Löök till årets konstnär år 2016 bestämde de att deltagarna skulle göra en utflykt till Lovisa och träffa konstnären.
– Jag har haft många som önskat sig Inge Lööks vykort så jag ska skaffa ett lager nu. Jag visste inte vem hon var innan jag började med Postcrossing men hennes tanter är populära, berättar Oswald.

Aktiva finska Postcrossers

Postcrossing har över en halv miljon medlemmar i världen varav nästan 20 000 finns i Finland.
– De finska medlemmarna är bland de aktivaste i världen och har skickat miljontals med kort, säger föreningens ordförande Marko Kulmala.
Registrerade Postcrossers önskar själva på nätet vilka vykort de helst får från andra länder. När man har skickat ett vykort får man en ny adress att skriva till.
OVILLKORLIG GLÄDJE. Inge Lööks vykort är populära runtom i världen. Det är i synnerhet illustrationer med de två gummorna som folk frågar efter. – Människor identifierar sig med glädjen i korten, eller med löftet om den glädjen, säger Katarina Sehm-Patomäki, som representerar Lööks företag.
Gunnel Salminen har rest till Lovisa från Åbo för att skriva vykort och har varit aktiv inom Postcrossing i några år.
– Det var en stor ära att bli utnämnd till årets konstnär. Nu har jag blivit bekant med Postcrossing också, säger hon.
– Sedan jag blev medlem har jag skickat till och fått kort från över 50 länder. I nätprofilen skriver man vilka kort man vill få och många önskar Inge Löök.

Tröttnar inte på gummorna

Under de drygt två timmarna som besöket pågår signerar Inge Löök främst vykort, men också kalendrar och andra trycksaker i tryckeriet.
– Det var en stor ära att bli utnämnd till årets konstnär. Nu har jag blivit bekant med Postcrossing också, säger hon.
Löök är själv alltid på plats i tryckeriet som hon anlitar när hennes illustrationer trycks. Hon vill se till att färgerna blir som hon tänkt sig och att kvaliteten är bra. De två gummorna, som kanske är hennes mest populära vykortsmotiv, började hon rita redan år 2003.
POPULÄRA KORT. Många köade för att få sina vykort signerade av Inge Löök i lördags.
– Ofta vill man bestiga höga berg eller göra märkvärdiga saker. Men det som gummorna gör i bilderna kostar ingenting. Det handlar om att hitta de vardagliga små situationerna, säger Löök.
Löök får ofta förslag på vad de två äldre damerna borde göra, men hittills har inget av dem blivit ett kort. När hon förklarar sina egna tankar bakom illustrationerna blir det också tydligt att hon har en klar vision och tanke bakom varje detalj.
– Jag har hittills inte tröttnat på att rita gummorna, säger Löök.
– Men jag tar ofta pauser i arbetet. Jag går ut i trädgården och gräver. Det är viktigt med balans.