Borgås sparprogram godkändes men 20-25-åringar får gratis preventivmedel också i fortsättningen

Borgåfullmäktige godkände, med endast några små ändringar, den version av programmet för hållbar ekonomi 2020-2026 som stadsstyrelsen hade lagt fram. Många ledamöter konstaterade att de riktigt svåra tiderna kommer först när budgeten för nästa år görs upp.

SPIRAL. Borgå börjande dela ut gratis preventivmedel till alla under 25 år för två år sedan. Efter omröstning i Borgåfullmäktige på torsdagen är det klart att det här beslutet står fast, trots spartiderna.
11.06.2020 22:19 UPPDATERAD 11.06.2020 22:21
Fullmäktigemötet i Borgå på torsdagskvällen kunde avslutas efter fyra intensiva timmar, trots en lista med många tunga ämnen och trots en del tekniska problem som försinkade mötesprocessen, speciellt omröstningarna.
Ett distansmöte med ett sextiotal medlemmar där en stor del både ska höras och ses är inte lättmanövrerat. Ljudet och bilden kom och gick men i det stora hela löpte mötesprocedurerna smidigt och ordförande Mikaela Nylander kunde med sin stora erfarenhet tackla de flesta överraskande situationerna.
Det största enskilda ärendet var godkännandet av stadens program för hållbar ekonomi. Programmet som skapades av tjänstemännen i början av coronakrisen har manglats genom nämnder, stadsstyrelse och otaliga gruppmöten. I princip var alla överens men det krävdes ändå sju omröstningar och en massa talturer innan programmet kunde klubbas igenom.

ANDRA LÄSER