Nya vargobservationer i Borgå – nosade vid en skogsmaskin i Söderveckoski

Den så kallade ”Hindhår-vargen” verkar ha återvänt. En bekräftad observation gjordes på tisdagsmorgonen då vargen fastnade på video i Söderveckoski.

Hindhår-vargen verkar ha återvänt, igen.
Jon Nyqvistjon.nyqvist@ostnyland.fi
04.10.2022 11:53
Ensamvargen som strövar runt i östra Nyland närmade sig en skogsmaskin på tisdagsmorgonen. Personen som befann sig i hytten filmade vargen med sin telefon.
– Det handlar alltså om en bergsäker vargobservation. Jag har sett videon och det råder ingen tvekan om saken, säger Joa Bergqvist, verksamhetsledare på Borgå jaktvårdsförening.
Ungefär samtidigt fick han in en annan vargobservation längre österut i Rita.
– Det finns inget bildmaterial men de som gjorde observationen var absolut säkra på att de hade sett en varg. Tills vidare är den observationen ändå inte fullt bekräftad, säger Bergqvist.
Det går inte heller att vara hundra procent säker på att vargen som nu dök upp i Söderveckoski är samma varg som fastande på bild i Hindhår för en dryg månad sedan.
– I ett skede såg det ut som att den hade gett sig i väg längre österut, förbi Lovisa, men nu verkar den ha återvänt, även om det är omöjligt att med säkerhet veta att det är samma varg. Vargar kan snabbt förflytta sig långa sträckor i terrängen, men det är också möjligt att det handlar om flera individer som samtidigt rör sig i östra Nyland, säger Bergqvist.