Sara Kuivistos rekordspäckade OS–insats är nu avklarad

Borgålöparen Sara Kuivisto gör mångfaldig finländsk idrottshistoria, då hon springer sitt fjärde finska rekord i OS i Tokyo på 1500 meter. Trots en toppeninsats räckte det inte till final.

Borgås medeldistanslöpare Sara Kuivisto slår nytt finskt rekord på 1500 meter i OS.
Finlands medeldistanssensation Sara Kuivisto gjorde en fantastisk insats i OS-semifinalen på 1500 meter, då hon kom i mål med tiden 4.02,35. Därmed springer hon sitt fjärde finska rekord och slår sitt tidigare rekord med nästan två sekunder.
– Det var en ganska häftig kamp. I början kändes det bra, men när tempot blev hårdare så började det kännas i benen. Nu är kvinnan slutkörd, säger Kuivisto efter loppet i Yles tv–intervju.
Loppet började suveränt för Kuivisto med en stark position genast i de första 200 metrarna, och då hon gick in i sista varvet var hon sjätte – finalplatsen var alltså nära. Slutligen kom Koivisto sjunde i sitt heat – en placering som inte räckte till final då det endast var de fem bästa som gick vidare. Spanjoren Marta Pérez Miguel var den sista som kom till final i heatet med tiden 4.01,69. Sifan Hassan från Nederländerna kom först i heatet med tiden 4.00,23.
I sin helhet är Kuivisto nöjd med sin insats i OS och nu hoppas hon på att bli bjuden till andra stora tävlingar.
– Det här öppnar definitivt dörrar till andra tävlingar. Jag hoppas på att få en inbjudan till Diamantligan, säger Kuivisto i Yles tv–intervju.

ANDRA LÄSER