Utställningen Under lyckliga stjärnor visas på biblioteket i Borgå

I Borgå huvudbibliotek visas Tupu Hults imponerande textilkonst under hela januari. Utställningen Under lyckliga stjärnor

visas både i utställningsutrymmet i Stora salen och på Konstbron på andra våningen.

12.01.2023 14:31
Tupu Hult är textilkonstnär från Sibbo. Hennes verk är moderna, reliefliknande textilkonst. Hult väver bottnen till verken i vävstol och skapar reliefdelarna med olika tekniker genom att fläta, brodera, virka eller genom att fästa olika föremål i bottnen.
Tupu Hult använder mångsidigt material, från bomull till linne och pärlor till metall. Materialen är i huvudsak återvinningsmaterial. Temat varierar men det gemensamma i verken är att de är stora och har en stark färgvärld. Hult bor mitt i skogen och hon får ofta inspiration från naturen. Emellanåt får hon sin inspiration från känslor, minnen eller världshändelser.
Tupu Hults textilkonst har visats i olika bibliotek i Finland sedan 2018, i över 50 bibliotek från Hangö till Lapinlahti, både i stora städer och i små socknar. Hult vill föra konst till platser som är öppna för alla och lättillgängliga, och biblioteken erbjuder en idealisk utställningsmiljö.
Utställningen i två våningar inleder huvudbibliotekets utställningssäsong 2023. De speciella verken bjuder på färger, starka stämningar och intressanta associationer i början av året. Tupu Hult kan träffas på huvudbiblioteket 26.1 klockan 17-19. Då berättar hon om sina verk för den som är intresserad.

ANDRA LÄSER