Elevförbundet i Borgå firar 125 år

Elevförbundet för Borgå folkhögskola-Folkakademi firar 125 årsjubileum den 23 mars. Nu hoppas man att många medlemmar anmäler sig till festen.

ELEVFÖRBUNDSTRÄFF. Den 23 mars blir det jubileum här på Borgå folkakademi.

Elevförbundet var tidigare två separata föreningar, Elevförbundet för Borgå Folkhögskola och Kamratförbundet för Svenska Folkakademin i Borgå. I och med att folkhögskola och folkakademin slogs ihop för tolv år sedan gick även elevförbunden ihop.

Torbjörn Blomqvist är ordförande för elevförbundet, och han vet att förbundsmötet är en omtyckt träff och i år firar man dessutom 125-årsjubileum. Festtalet kommer att hållas av Jan-Erik Andelin, Hufvudstadsbladets korrespondent i Stockholm.

– Förr i tiden var elevförbundens roll en helt annan än i dag. Då ordnade elevförbundet flera möten under året. Det var en slags fortsättning på utbildningen, och före detta elever deltog i möten med föredrag på olika teman. Det var i allmänhet skolans lärare som stod för föredragen.

Numera ordnas endast ett möte, även det är omtyckt och väl besökt. Över hundra personer brukar delta. I år hoppas Blomqvist på ännu fler deltagare eftersom det är ett jubileumsår.

– Det är viktigt att samla de årskurser som jubilerar, i år har vi till exempel deltagare som gick i skolan för 70 år sedan.

Varje jubilerande årskull får sitt eget bord, så de får sitta med bekanta från förr och minnas gamla, goda tider. I sin programpunkt kommer Blomqvist att prata om elevförbundens historia, och han utgår då från Göran Seléns historik.

– Traditionellt ordnades förbundsmötet i maj, men sen flyttades det till mars, till Mariadagen. I år är mötet och festen lördagen före Mariadagen.

Elevförbundets 125 årsjubileum och Elevförbundsmöte

Ordnas den 23 mars i Borgå folkakademi.

13.00 Lunch, traditionell laxsoppa, Matsalen

14.00 Årsmötesförhandlingar, Fredrikasalen

14.30 Elevförbundets 125 års jubileum och Elevförbundsfest, Fredrikasalen

18.00 Gemensam samvaro på matstället Hanna Maria för dem som anmält deltagande.

Anmälning till middagen senast 17 mars till Rita Lönnström tel. 040-726 20 62 eller Johan Wiksten tel. 0400-183542

Nuvarande elever deltar också i festen, och Torbjörn Blomqvist räknar med en fin fest där flera generationer och nationaliteter trivs tillsammans.

– Det svåra är att nå elevförbundets medlemmar eftersom många bor på annan ort. Därför hoppas jag att så många som möjligt nås av uppmaningen att anmäla sig till mötet och festen.

ANDRA LÄSER