Polisen är fåordig om dubbelmordet i Borgå – men uppger att pappan dog i en våldsam kollision

På torsdagen hittades en mamma och ett treårigt barn döda i en lägenhet i Borgå. Pappan dog samma morgon i Helsingfors.

Dådet uppdagades på torsdagen. Såväl staden som församlingarna erbjuder krisstöd.
Kriminalkommissarie Jan Aarnisalo vid Centralkriminalpolisen (CKP) är en upptagen man. Som förundersökningsledare får han ta emot samtal av Finlands samlade presskår på grund av det misstänkta dubbelmordet i Borgå på torsdagen.
En mamma hittades då död i en lägenhet med sitt treåriga barn. Samma morgon omkom pappan i en kollision med en lastbil i Helsingfors.
Händelserna utreds nu som mord och som äventyrande av trafiksäkerheten. CKP har hand om utredningen eftersom händelserna utspelar sig på två orter.
Jan Aarnisalo påpekar att han av utredningstekniska skäl inte kan säga mycket – eller något alls – om vad som hände i lägenheten och varför. Det han bekräftar är att familjen bodde i Borgå och att de inte var tillfälligt i staden.
– Jag kan inte säga något om var i Borgå de bodde, utöver det generella att de bodde där.
Den knappa informationsgången innebär också att Aarnisalo inte kan säga något om detaljerna, inte heller något om ett eventuellt motiv. Polisen har inte heller velat säga varför de ursprungligen tog sig till lägenheten där mamman och barnet hittades.
– I ett fall av det här slaget utreder vi naturligtvis vad som lett till ett så här extremt dåd. Det arbetar vi med. Men några fakta kring fallet kan jag inte tala om, som vad som hänt tidigare eller överlag vad som hänt. Det här tar sin tid, den tekniska utredningen och laboratorieutredningarna kräver tid. Vi försöker utesluta olika förklaringar och den vägen hitta det som är korrekt fakta. I det här skedet kan jag alltså inte egentligen säga något utan att utredningen äventyras.
Det innebär att Aarnisalo inte heller kan säga något huruvida det är pappan som misstänks för morden. Aarnisalo kan inte heller säga om kollisionen med lastbilen var en olycka.
– Det kan jag inte kommentera.
Det är också för tidigt att säga något om alkohol eller narkotika finns med i bilden: De rättsmedicinska utredningarna tar veckor att färdigställa.
– Allt det, precis som frågan varför han körde till Helsingfors, kan jag inte svara på. Hälsodetaljer är ändå hemligstämplade uppgifter.
Oavsett uppger Aarnisalo att pappan kolliderade med en parkerad lastbil i väldigt hög fart.
– Den händelsen innebär sina egna utredningar, det utreds som äventyrande av trafiksäkerheten. Farten hade varit hög, av spåren på platsen att döma.
En del information om händelserna har sipprat ut, och Aarnisalo uttrycker en stor frustration över ryktesspridningen. Bland annat har den ena av kvällstidningarna berättat detaljer om familjen, däribland i vilken bransch de jobbade och att de var knappt 30 år gamla. Det uppges också att familjen bodde i eller nära Gamla stan.
– Den här ryktesspridningen måste sluta, säger Aarnisalo.
ANDRA LÄSER