Var inte tyst om näthat och trakasserier

I dag är det inte den 8 mars. Det är ju då, på den Internationella kvinnodagen, som frågor som jämställdhet och jämlikhet och andra "typiska kvinnofrågor" lyfts upp till diskussion. Nej, i dag är det den 28 juli men eftersom det här med näthat och trakasserier är aktuellt varenda dag året om passar det bra som tema för en opinionstext mitt i sommaren.

Du kanske tänker att näthat och trakasserier inte är något som du möter, och alltså inte berör dig. Men hallå – din mamma, din dotter, din sambo, din kompis, din flickvän är kanske just hon som har fått höra att hon är en jä...a hora.

"Hej, har du lust att tjäna en slant? Jag söker en ung, diskret, kinky tjej som vågar testa sina gränser."

"Hej. Det där med att vara diskret har aldrig varit min grej. Skickade exempelvis precis ditt meddelande hit till din chef."

"Jag undrar om en gift pilot kan skämma bort dig. Vill du träffas? "

"Skulle hellre ta en flight med bermudatriangeln som slutdestination."

Exemplen är plockade från Linnéa Claesons Instagramkonto. Linnéa är handbollsproffs och juriststuderande i Sverige men har blivit rikskänd genom sitt Instagramkonto Assholesonline, där hon konfronterar näthatare och lägger ut svar på de sex-sms hon fått.

Man får sig en hel del skratt över exemplen på hur Linnéa bemöter sina ofredare på nätet med humor och ironi, samtidigt som man tar in insikten att kränkningar, trakasserier och oönskade kontakter är vardag för många kvinnor.

Vi kan inte vara tysta och acceptera att män beter sig så här och utgår ifrån att kvinnor tysta ska ta emot det. Ett sådant samhälle vill vi inte leva i, eller hur? Alla har ett ansvar att visa att man inte godkänner trakasserier.

Linnéa Claeson väljer att inte vara tyst. Fram till helt nyligen var hon helt okänd för mig, och för många andra. När jag häromdagen valde bland Sveriges Radios olika sommarpratare (som du hittar på sr.se) stannade jag för Linnéa. Jag såg bilden av en ung tjej och tänkte att unga tjejer brukar vara intressanta att lyssna på. Hennes sommarprat engagerar från första minuten och man tar in det hon berättar.

Det finns fler unga som reagerar sunt på fenomen som många av oss slentrianmässigt rycker på axlarna åt.

Tidningen Östnylands tjugotvååriga sommarvikarierande fotograf Chanette Härus är ytterligare en ung kvinna som tycker att nu får det vara nog. I en kolumn i dagens ÖN berättar hon hur hon de senaste åren har börjat se saker ur ett nytt perspektiv. Insikten att en del jättekonstiga fenomen tidigare har känts helt okej chockade henne. Hon frågar: Varför är det okej att säga till sitt barn att hen ska gå och krama farfar där borta eller att barnet kan få kakbiten hen ber mot en puss? Varför får inte barnet själv bestämma när och vem hen vill krama och pussa?

Föräldrar och alla som arbetar med barn bör lära barn att värna om sin kroppsliga integritet. "Vi har alla ett gemensamt ansvar för att kommande generationer ska få växa upp i en trygg och säker miljö och därför tycker jag att det är viktigt att börja redan nu", skriver Chanette i sin tänkvärda text.

Respekten för sin egen och andras kroppar och integritet måste i dag tydligen läras ut och präntas in. Det är en självklar rätt att sätta gränser för vad som är okej, märkligt bara att många vägrar godkänna gränserna.

Chanette och Linnéa representerar kvinnor som har beslutat att måttet är rågat. Låt dem inspirera oss att tala om sexuella kränkningar och trakasserier med våra söner och döttrar. Också män känner att nu får det vara nog, och ställer sig upp för sina döttrar, systrar, flickvänner. Ni alla som säger nej och stopp är modiga och gör skillnad.