Antingen ordnar det sig för Sapiens eller så inte

Det är inte så lätt att hålla med rubriken till nyskrivna Lillanrevyn Det ordnar sig, Sapiens, för det mesta barkar det nämligen nog direkt åt skogen för människan och för vår planet.

HEMLIGT MÖTE. Den politiska satiren odlas på Lilla Teatern bland annat i mötet mellan Ole Øvres Putin och Pia Runnakkos Donald Trump.
18.09.2017 13:50 UPPDATERAD 18.09.2017 14:27
Perspektivet i revyn är definitivt makro, och då talar vi inte enbart om ekonomi och globala marknader, utan om en intergalaktisk synvinkel.
Sanna Majuri i rollen som utomjording från en planet någonstans i en fjärran galax skickas ner till Jorden. Avsikten är kolla in om lilla Tellus har marknadsvärde nog för att hugade spekulanter med vinstmaximering i blick ska våga slå till och köpa hela rasket. Oron är befogad för rasen Homo Sapiens har såsat till det till den grad att planeten verkar gå mot sin undergång.
Som en systersjäl till Arnold Schwarzeneggers Terminator dimper den utomjordiska spionen ned på Jorden och blir vittne till det som bildar ingredienser till Det ordnar sig, Sapiens! – en räcka tablåer med massiva åskmoln vid horisonten: klimatförändring, nyliberalism, populism, fake news, domedagsstämning, nykannibalism men också ett ynka kryddmått av hopp.
Det är med andra ord brännande aktuella frågeställningar – med en ängslan för framtiden som gemensam nämnare – som behandlas och med ett rätt vältilltaget utrymme för skratt.

Från satir till konserv

Den politiska satiren odlas ohämmat, men så nytt eller innovativt känns det inte med en halvnaken Putin (Ole Øvre) och Donald Trump (Pia Runnakko) i röd slips och karakteristisk hårman på hemligt möte. Snäppet bättre är då trion Sipilä, Soini och Orpo som försöker överträffa varandra i sitt självskryt över egna politiska käpphästar.
Låt vara att män i kjol är ett uttjatat revyämne men rätt delikata är nog Christoffer Sandbergs parodi på Anne Berner och Joachim Wigelius könsbytande Björn Wahlroos på besök hos multimiljardärerna Gates, Buffet och Ortega på en lyxretreat i ett hörn av annars utarmade, kruttorra och avbefolkade Afrika.
I Finland har folket i segeryra valt sannfinländaren Laura Huhtasaari (Linda Zilliacus) till drottning men jublet avtar ju mer man inser vidden av ”den upplysta despotens” flykting- och medborgarpolitik.
Makabrast är sketchen med tankesmedjan som vill råda bot på en framtida livsmedelsbrist med nykannibalism och massproduktion av människoköttkonserver på agendan.

Tempo till god musik

Direkta nålstick mot makthavarna förekommer sällan, mest är det tuta och kör som gäller, och för all del, med ett föredömligt högt tempo till Henrik Huldéns oftast kluriga sångtexter och Sofia Finniläs engagerande musik. Henrik Wikström på piano och dragspel och Sampo Tiittanen/Hannu Rantanen på kontrabas ser till att det svänger i rätt takt för respektive sketch.
Och vill man lyfta fram de skådespelare som ”gör ”revyn är det Christoffer Sandberg med sitt plastiska kroppsspråk och aldrig sinande drive och Sanna Majuri med sin gudabenådade sångröst och fina violinkomp.
Deras insats gör att man trots revyns diverse immanenta ojämnheter och plattityder väljer att godkänna helheten.

Det ordnar sig, Sapiens!

På Lilla Teatern.
Text & regi: Marina Meinander, Kirsi Porkka.
Scenografi, dräkter & projektioner: Alisha Davidow.
Ljus: Paavo Kykkänen.
Ljud: Antero Mansikka.
Mask & peruk: Aino Hyttinen.
Koreografi: Johanna Elovaara.
Kompositioner: Sofia Finnilä.
Sångtexter: Henrik Huldén.
Piano: Henrik Wikström.
Kontabas: Hannu Rantanen/Sampo Tiittanen.
I rollerna: Sanna Majuri, Ole Øvre, Pia Runnakko, Christoffer Sandberg, Joachim Wigelius, Linda Zilliacus.
Premiär: 14.9.
Speltid: ca 2 t inkl. paus.
Visas till slutet av 2017.

ANDRA LÄSER