Sara Kuivistos pojkvän låg i koma – "Jag hade inte ens lust att äta"

Akilleslöparen Sara Kuivisto har haft en tung säsong. Inte så lite heller, säger Kuivisto, som avslutar säsongen med Sverigekampen på ombyggda Olympiastadion i helgen.

Sara Kuivisto har en tung sommar bakom sig.
Marcus Lindqvistmarcus.lindqvist@hbl.fi
30.08.2022 08:40 UPPDATERAD 01.09.2022 11:19
Magparasiten i våras var inte den enda motgången som drabbade Akillesstjärnan Sara Kuivisto. Hennes sambo Olli Lappalainen kraschade under cykel-FM i Borgå i juni och låg i koma i fyra dygn. Lappalainen är bandymålvakt i Akilles, men är också entusiastisk cyklist.
– Det är tungt att gå och oroa sig. Jag hade inte ens lust att äta. Det blir att tänka om sina prioriteringar i livet, säger Kuivisto.

Din sambo kraschade också under ett kvarterslopp i april. Har ni diskuterat om hans cykelintresse?

– Ja, han är redan tillbaka på cykeln. Jag ser fram emot att vi kan dra ut på cykeltur efter säsongen. Det är vår gemensamma grej, säger Kuivisto.
– Jag antar nog att han också tänkt tävla igen.
Under inomhussäsongen var Kuivisto i rekordform, men i EM i München blev hon utslagen i semifinalerna på 800 m. Hon tävlade inte på 1 500 m. Kuivisto valde att stå över VM i Eugene. Inför säsongen var förväntningarna definitivt högre ställda.
– Glädjen har inte riktigt funnits där, men jag ville ändå dra igenom hela säsongen så bra som jag kunnat, säger Kuivisto.
– Jag är helt nöjd med min prestation i EM. Jag gjorde mitt bästa under de rådande omständigheterna. Det grämer bara att allting skulle gå snett under våren. Men det går inte alltid enligt planerna.
Hon dubblerar i Sverigekampen under helgen med både 800 och 1 500 m. Senast hon tävlade på Olympiastadion var som nittonåring under Sverigekampen 2014.
– Det var helt galet för en ung tjej, säger hon.
Hon har också andra minnen av sin debut på Olympiastadion. Löpbanans ökända, branta kurvor.
– Kurvorna var lite konstiga. Jag undrade att vad i helsike är det här, säger hon.
Kurvorna lär inte vara ett problem på den nyligen renoverade Olympiastadion. Men Kuivisto har inte ännu hunnit pröva löpbanan, frånsett målgången på 5 km under Helsinki City Running Day för två år sedan. Enligt expertisens omdöme är den nya löpbanan snabb.
– Mondon ser fantastisk ut. Jag får direkt lust att springa. Jag gillar en hård löpbana, säger Kuivisto.
Sverigekampen blir säsongens sista lopp för hennes del. Kuivisto har lite skadebekymmer som måste åtgärdas.
– Jag har lite ont i benen, men jag försöker mitt bästa, säger Kuivisto utan att vara mer specifik.
– Vi har en klar plan, direkt efter landskampen.

Behövs det operation?

– Ingen kommentar i det här skedet.
Förra säsongen satte Kuivisto nytt finskt rekord både på 800 m och 1 500 m utomhus i OS i Tokyo. Tanken var att satsa mer på 1 500 m den här säsongen, men motgångarna tvingade henne och tränaren Ari Suhonen att ändra planerna.
– Efter säsongen gäller det att få benen i skick, få en fräsch start och vända blickarna mot 1 500 m, säger hon.

ANDRA LÄSER