Två markbränder i Sibbo: "Det är fortfarande torrt i skogen"

Räddningsverket larmades till två markbränder i Sibbo under söndagen. Brandmästaren påminner om att vi fortfarande är på gränsen till varning för skogsbrand.

Under söndagen brann det i terrängen på två olika ställen i Sibbo. Bilden är tagen vid en annan brand.
Jon Nyqvistjon.nyqvist@ostnyland.fi
05.09.2022 07:37
På söndagseftermiddagen vid tvåtiden brann cirka 1 000 kvadratmeter terräng i närheten av Hertsbyvägen, österut från Nickby. På söndagskvällen, klockan 20, larmades räddningsverket till en ytterligare markbrand, den här gången vid Lyftenberget som ligger västerut från Söderkulla. Där brann ungefär en hektar terräng.
Enligt jourhavande brandmästare Björn Westermark var båda ställena rätt så svåråtkomliga för manskapet.
– Speciellt vid Lyftenberget måste vi upprätta en hel del belysning för att undvika olyckor. Där finns många branta klippor och släckningsarbetet pågick i mörka förhållanden ända fram till klockan två på natten, säger Westermark.
Släckningsarbetet vid Lyftenberget pågick alltså i omrking fyra timmar. Polisen var på plats men på måndagsmorgonen är brandorsaken ännu oklar.
– Vi vet inte var branden fick sin början ännu, men den tidigare branden i Hertsby kunde vi spåra till en lägereld, säger Westermark.
Han vill uppmana folk till att använda sunt förnuft.
– Det krasade under stövlarna när man rörde sig i skogen. Det är fortfarande torrt i terrängen så lägg inte upp lägereldar. Det var sommarväder ännu någon vecka sedan, säger Westermark.