Rekordmånga deltagare då cyclocrossen återvände till Borgå

163 deltagare ställde upp i HEL CX Cup-deltävlingen i Kokon – den första cyclocrosstävlingen i Borgå på 2000-talet. Antti-Jussi Juntunen stod för den största östnyländska framgången med sin andraplats i den allmänna klassen.

ELITKLASSENS START. Akilles Green Teams A-J Juntunen, Jaakko Sillankorva samt cupledaren Dani Härginen.
Den östnyländska cyklingssäsongen 2020 fick en unik avslutning då Kokon stod värd för en deltävling i cyclocrossens HEL CX Cup. Akilles Green Team hade med flera av sina bästa cyklister vilket också syntes i resultatlistan.
FM-guldmedaljören i landsvägscykling Antti-Jussi Juntunen var inblandad i segerstriden mot terrängspecialisten Sakari Lehtinen. Det gyttjiga höstvädret spelade ändå Juntunen ett spratt då cykelns kedjor strulade till så att han var tvungen att byta cykel. Lehtinen kunde därmed köra hem segern före tvåan Juntunen och trean Heikki Niskakangas. Jaakko Sillankorva fullbordade en fin Akillesdag med sin femteplats.
Juntunen, som för tillfället avklarar sin militärtjänst, var relativt nöjd trots att den bästa skärpan fattades. Inkommande veckoslut siktar han på att vara i ännu bättre form.
– Det var bra att efter en lång paus få känna lite smärta inför FM nästa helg. Dessa tekniska problem hör till tävlingen, säger Juntunen i Akilles pressmeddelande.
Både FM och HEL CX Cup-avslutningen står på programmet i Vanda på veckoslutet. I cupsammandraget är Sillankorva trea, Juntunen fyra och Veeti Vainio femma. En spännande helg för Akilles Green Team är att vänta.
Vinnare i damklassen blev Kajsa Salmela, tvåa var ytterst lovande 17-åringen Anniina Ahtosalo före trean Noora Kanerva. Av Akilles Green Teams cyklister knep Ellen Jordas segern i juniorklassen D14. Jordas är etta i cupsammandraget före den avslutande helgen.
Överlag var tävlingsevenemanget lyckat, enligt Akilles cykelsektions ordförande Ari Långsjö.
– Våra tävlingsarrangemang lyckades perfekt, vi hade en bra förberedande trupp och utmärkta banmästare i Patrik Arola och Jonathan Ewalds. HEL CX:s tävlingsorganisation stödde vårt projekt mer än väl, säger Långsjö och tackar också Borgå idrottstjänster för samarbetet.
– Deltagarrekordet och den ivriga publiken bevisar att cyclocross håller på att växa från att vara en hobby för en liten krets till en stor tävlingsgren i Finland, fortsätter Långsjö som också fungerar som Akilles Green Teams lagledare.
Kanske att cyclocross återvänder till Kokon också 2021?