Under mjukisdjurens natt kan allting hända

Vill din nalle sova på biblioteket? Mellan fredag och lördag 20–21 januari är det igen möjligt för alla mjukisdjur i Borgå att tillbringa en kväll och natt full av äventyr på barnbiblioteket. Vad som händer under natten vet ingen, inte ens personalen på biblioteket.

Även mjukisdjur tycker om att läsa en riktigt bra barnbok.
Elin Lindbergelin.lindberg@ostnyland.fi
19.01.2023 15:28
Det är nu fjärde gången som Mjukisdjurens natt arrangeras i Borgå. Första gången var 2018 , men på grund av coronapandemin tvingades evenemanget till en två år lång paus. 
– Första gången dök här upp några tiotal mjukisdjur, men sedan blev evenemanget mer populärt och ett år hade vi över hundra mjukisdjur här, säger Catharina Latvala, serviceförman för barn- och ungdomsavdelningen.
Mjukisdjuren ska lämnas in på biblioteket mellan klockan 13 och 18 på fredag 20 januari. De barn som lämnar in sitt mjukisdjur behöver inte vara rädda för att det ska försvinna under natten. Bibliotekets personal tar väl hand om alla mjukisdjur och de får en egen namnlapp och personalen skriver upp barnets namn och kontaktuppgifter. Under kvällen tar bibliotekspersonalen hand om alla mjukisdjur, men när kvällen övergår till natt går personalen hem för att sova, och det är då som det riktiga äventyret börjar. Mjukisdjuren kan bland annat vara med på pyjamasparty, äta godsaker och bläddra i någon av bibliotekets många böcker.
– Vi vet sedan tidigare att en del mjukisdjur är busigare än andra och att de kan hitta på en hel del under natten. Men bibliotekets egen nalle fungerar som värd och håller i trådarna för de andra mjukisdjuren, säger Latvala.
På lördag kan sedan barnen hämta hem mjukisdjuren mellan klockan 9 och 15. Mjukisdjurens ägare kan också se en fotoföreställning om vad det egna mjukisdjuret varit med om i biblioteket under natten.
– Om någon glömmer att hämta sitt mjukisdjur tar vi kontakt med ägaren, inget mjukisdjur lämnas ensam kvar här, säger Latvala. 
Förutom att mjukisdjuren får vara med om nattliga äventyr ger evenemanget även barnen och föräldrarna en möjlighet att bekanta sig med bibliotekets utrymmen och tjänster.
– Mjukisdjuren kommer också få använda våra nya utrymmen under sin natt där, säger Latvala.