Nya planer för både Ströhö och Telehuset – Ströhö kan bli mathall med restauranger och butiker

Nu finns en planeringsreservering för gamla Strömborgska skolan och Telehuset.

Gamla Ströhö kan få ett nytt liv.
Företaget Ventidue Oy Ltd har kommit med idéer till bostäder i Telehuset och till ett koncept för Strömborgska skolan, meddelar Borgå stad i ett pressmeddelande.
Planen kombinerar bland annat närmat, restauranger, inkvartering, boende, evenemang och aktiviteter.
Strömborgska skolan och Telehuset finns på listan över byggnader som staden ska sälja, och en detaljplaneändring för byggnadernas tomter är aktuell. Ändringen bereds just nu och den tillhör prioritetsklass 1.
Bolagets mål för Telehusets tomt är att bygga boende i första hand för över 55-åringar enligt konceptet Liberty Life (LLC). Konceptet, uppger staden, går ut på att en del av bostäderna är ägarbostäder och en del hyresbostäder och att det inom fastigheten kan beställas så kallade in-house-tjänster, som säkerhet- och välbefinnande. Fastigheten skulle bestå av 47 ägarbostäder och 47 hyresbostäder.
På den gamla Strömborgska skolans tomt planerar bolaget konceptet Mathallen Borgå. Tanken är att kombinera ett mattorg – där speciellt närproducenter skulle sälja sina produkter – med restauranger, catering, boende, evenemang och aktiviteter.
- Det är frågan om en planeringsreservering, vilket betyder att fastigheterna reserveras till bolaget för ett år för att främja planerna. De hittills planerade koncepten skulle innebära mera invånare, tjänster och evenemang alldeles i centrum, vilket stämmer överens med stadsstrategin. Enkäterna och statistikerna visar att Borgå är en attraktiv stad, och det föreslagna konceptet är ett bra exempel på att allt fler vill delta i byggandet av stadskulturen och det framgångsrika Borgå, säger stadsplaneringschef Dan Mollgren i pressmeddelandet.
Stadsutvecklingsnämnden behandlar beviljande av planeringsreservering den 24 maj.
- Ventidues idéer kan inte genomföras med den gällande detaljplanen, vilket innebär att detaljplanen efter beslutet om planeringsreservering framskrider i tätt samarbete med bolaget, tillägger Mollgren.
Telehuset kan komma att bli bostäder för över 55-åringar.
ANDRA LÄSER