Veganens liv har blivit enklare

Tiden då veganerna blandade sojamjöl med vatten för att skapa sojamjölk är förbi, i dag har de flesta större butiker ett rikligt sortiment med livsmedel som inte innehåller några animaliska ingredienser.

VÄLJ RÄTT. Laura Lyytikäinen<b> </b>säger att det finns mycket färdigmat i butikerna som lämpar sig för veganer. – De är så klart dyrare så om man vill komma billigare undan eller tillreda maten själv ska man ju inte glömma bönor, linser och sojakross som är bra alternativ till kött.
Men att hitta rätt bland varorna i en storhandel är inte alltid så enkelt. Därför ordnar Veganförbundet Borgå en vegansk butiksrunda för allmänheten på onsdagskvällen. Laura Lyytikäinen som är aktiv inom förbundet säger att en självklar del av målgruppen är de som är intresserade av veganism men som inte helt har koll på vilka livsmedel som kan ingå i en vegansk kost.
– Men rundvandringen lämpar sig också utmärkt för icke-veganer. Det finns många människor som gärna vill minska på sitt köttätande eller börja äta mer vegetariskt och på rundvandringen kan de få goda tips för det här.
Som en slags generalrepetition inför onsdagens vandring bjuder Lyytikäinen ÖN på en vegansk rundvandring i Citymarket. Som vi ska få se finns det bland varorna självklara fall som är tydligt utmärkta med vegansymboler men det finns också varor som verkar ha blivit veganska av slumpen.
Här finns också kokosmjölk, hasselnötsmjölk, cashewmjölk, havremjölk, rismjölk och mandelmjölk.

Helheten avgjorde

Plock bland veganska produkter

I osthyllan finns edam-, parmesan- och fetaaktiga produkter baserade på kokosfett. – De är faktiskt överraskande goda, säger Laura Lyytikäinen.
Flera, men inte alla, av produkterna i den glutenfria hyllan är också lämpliga för veganer. – Till exempel kolakakorna, pepparkakorna och chokladkakorna är veganska.
Bland de frysta produkterna finns bland annat vegofärs, vegonuggets och vegoburgare men också veganska äppel- och kanelbullar. I glassdisken hittar vi havre- och sojabaserade alternativ samt sorbeter.
För de sötsugna finns till exempel veganska kex, bland andra Oreo samt flera Ballerina-kex är veganska. Bland de klassiska karamellerna är bland andra Marianne och Wienernougat veganska av slumpen. – När man letar bland lösgodis ska man se upp om de innehåller gelatin eller färgämnet E120 som ett icke-vegansk färgämne tillverkat på krossade löss, säger Lyytikäinen.
Vi går in genom portarna och stannar till vid mellanmålshyllan till höger. Lyytikäinen pekar på burkarna med puddingar baserade soja, havreyoghurt och vegetarisk kvarg innan vi fortsätter till den veganska mjölkhyllan. Här är utbudet överraskande brett med olika alternativ till bland annat grädde och crème fraiche.
– Här finns också kokosmjölk, hasselnötsmjölk, cashewmjölk, havremjölk, rismjölk och mandelmjölk. Dessutom verkar här finnas speltmjölk och quinoamjölk också, dem har jag inte ännu testat.
Lyytikäinen berättar att hon själv blev vegan för ungefär tre år sedan efter att hon först varit vegetarian i ett par år.
– Först handlade det om att jag ville äta hälsosammare men senare kom också frågor om etik och miljö med i bilden. Jag började se på allt som en helhet och beslöt mig för att pröva på att vara vegan. Stegvis lyckades jag lämna bort alla animaliska produkter och jag har inte ångrat mig.
ÄTA GOTT. På Facebook finns en grupp som heter Sipsikaljavegaanit (sv. ung. Chips och öl-veganerna). – Tanken är att visa att man också som vegan kan äta gott men ohälsosamt, säger Laura Lyytikäinen.
Det kraftigt förbättrade veganska utbudet i butikerna förklaras delvis med att helt nya produkter börjat importeras till Finland. En annan orsak är att livsmedelstillverkarna hakat på veganboomen och lämnat bort till exempel mjölkpulvret från välbekanta produkter. Men det har också gjorts en del produktinnovationer.
– Den mest kända är säkert den finländska uppfinningen pulled havre som ersätter kött. Pulled havre är svår att få tag på i butikerna men den har fått en konkurrent baserad på bondböna som heter Härkis. En annan stor hit just nu är så kallad vihis, som är som gammaldags köttpiroger men fyllda med grönsaker, säger Lyytikäinen och pekar på förpackningarna i färdigmatshyllan.

Mer fragmenterat

Mer om veganism

En vegansk butiksvandring för allmänheten ordnas på onsdag den 28 september mellan klockan 18 och 19.30. Samling utanför Citymarket i Borgå, evenemanget är avgiftsfritt. Idén är att deltagarna får bekanta sig med det veganska utbudet under ledning av en erfaren vegan.
Mer information om veganska produkter på finska på adressen www.vegaanituotteet.net
Den 19 oktober klockan 17.30 inleds en föreläsningsserie om veganism på biblioteket i Borgå. Första föreläsare är näringsterapeuten Johanna Kaipiainen.
Då anländer köpman Taina Jansen för att fråga vad vi egentligen håller på med. Hon blir ändå ivrig när hon får höra om temat och lovar ge handelsmannens syn på det allt större sortimentet av veganska livsmedel.
– Utbudet har vuxit rejält men allmänt taget är försäljningsvolymerna fortfarande små. Ofta sker tillverkningen av många produkter i mindre skala vilket kan leda till högre priser.
I allmänhet tror jag att folk vill äta hälsosammare och ha större variation.
Jansen säger att nu då vi lever i ett land där folk inte längre behöver äta för att leva, utan kan välja att leva för att äta, så öppnas helt nya möjligheter när det gäller specialdieter.
– I allmänhet tror jag att folk vill äta hälsosammare och ha större variation. Till exempel försäljningen av vegetariska alternativ till mjölkprodukter ökar hela tiden, men det handlar mera om att folk vill ha variation och inte om att antalet veganer skulle ha ökat kraftigt. I framtiden tror jag att människornas matvanor diversifieras ytterligare och att det leder till att utbudet i de stora butikerna fortsätter att växa, samtidigt som det finns en beställning också på små specialbutiker.
ANDRA LÄSER