Borgå ljus samlade 20 000 besökare – nu ska staden reda ut vad företagarna tyckte

Den årliga ljusfestivalen gick av stapeln på veckoslutet. Den var, kan man konstatera, mycket välbesökt.

Borgå ljus sparkade i gång på fredagen.
Max Nybergmax.nyberg@ostnyland.fi
10.02.2023 18:49 UPPDATERAD 13.02.2023 11:39
Ljusfestivalen Borgå ljus kom i gång på fredagskvällen klockan 18 – ett evenemang och som belyser byggnader i staden på intressanta sätt. Lockar gör det också: på fredagen är gatorna ovanligt folkrika redan lite efter 18, trots den hårda och argsint bitande vinden.
Vid domkyrkan hittas Siv Boström med hunden Nelly, en tvåårig labrador, som väntar på att showen ska börja.
– Vi kom in till stan bara för det här. Vi var inte förra året, och i år lockade våra vänner med oss. De tyckte att det var fint förra året. 
Boström tycker om idén.
– Det är intressant och kul att sådant här organiseras. Det samlar folk från när och fjärran.
De har också tittat på kartan.
– Vi har en liten plan för vart vi ska gå. Tror det blir det mesta. Härifrån går vi till Zentra, sedan torget.
Siv Boström och hunden Nelly kom specifikt för ljusfestivalen.
Invid står en man och ser på ljusshowen på kyrkan. Det visar sig vara Chris Lee, en 44-årig man från Malaysia som flyttade till Borgå för fyra veckor sedan för att kunna vara med sin parter – alltså en kärlekshistoria som fört en ny människa till Borgå.
– Vi gick omkring i Gamla stan i går och såg att de jobbade med någon ljusshow, förberedde sig. Så vi frågade, och det verkade intressant, säger Lee.
Han kollade fort upp vad det handlar om på sajten visitporvoo.fi.
– Här är jag nu.
Den bitande vinden är ändå lite väl mycket för någon nyanländ från Malaysia.
– Det är så fruktansvärt kallt, jag är inte alls van!
Kommungården hade det interaktiva verket Control.

Cirka 20 000 besökare

På måndagen uppger Katarina Broas, evenemangschef vid Borgå stad, att ljusfestivalen blev lyckad. Exakta besökarantal är svåra att räkna ut, men man har landat på ungefär 20 000 besökare under de två dagarna – majoriteten på lördagen.
– Fredagen var lite lugnare. Lördagen kändes som tredubbelt mera besökare. Det var fullt, säger Broas.
Mera exakta siffror hittas från domkyrkan där man räknade besökarantalet.
– De hade 5 500 besökare i kyrkan, med flera på fredagen. Det beror på att lördagen hade konserter som pågick i 30 minuter och att människor stannade där längre.
Broas gick själv runt under båda dagarna och kan konstatera att det var folkmassor lite överallt.
– Vi är jättenöjda, speciellt så här efter coronatiden – inte bara med besökarna utan också aktörer som vill delta i själva evenemanget. Där fanns till exempel politiska partier som delade ut flyers, och popup-kaféer och till exempel Escape Room Porvoo som belyste gången där de finns. Borgåborna och aktörer i Borgå verkar ha tagit det till sin sak, vilket är meningen. Det är en festival för alla.

Räknar ut effekten

Meningen är nu också att reda ut effekten på kaféer, restauranger och butiker i staden, och hur besökarna påverkade försäljningen.
– Vi ska skicka ut frågeformulär, vi vill veta hur det sett ut. Jag blir väldigt överraskad om inte besökarantalet syns i försäljningen, det har det gjort också tidigare år, säger Broas.
Någon kanske också noterade att det stundvis blev lite väl trångt på sina ställen, särskilt på lördagen där folkmängderna i praktiken blev en enda massa där det främst gällde att gå i samma takt. Broas nämner att man har säkerhetsplaner för att det inte ska orsaka problem, och att man samarbetar med både Röda Korset och lokala frivilliga brandkårer.
– Just på områdena du nämner, vid kyrkan och Gamla stan, var det ganska folktätt . Men våra samarbetspartner patrullerade och höll koll, och FBK dirigerade trafiken. Det här var sådant som vi hade förberett oss på, och vi var måna om att allt skulle löpa på bra. Det uppstod heller inga problem.
Broas säger sig vara mycket nöjd med veckoslutet, och att man så småningom ska sätta sig ner för att göra en utvärdering.
– Personligen är jag jättenöjd, men alltid måste man utveckla och förbättra. När vi pustat ut lite så ska vi fundera på den saken.
Domkyrkan var med också i år.

ANDRA LÄSER