Ordkonst är glädje och fantasi

Filippa Hella vill ge barn möjlighet att uttrycka sig i ord och bild.

Filippa Hella ser fram emot att få jobba med barn och dela med sig av intresset att skriva och teckna.
Marit Björkbacka
03.09.2018 11:28
Nästa vecka inleder Filippa Hella sin ordkonstgrupp för barn i årskurs ett och två i Sydkustens ordkonstskola. Hella, som till yrket är serietecknare och illustratör, fick sitt ordkonstledarcertifikat i fjol efter att ha deltagit i Sydkustens ordkonstskolas kurs för ledare. Sydkustens landskapsförbund upprätthåller skolan och ansvarar för utbildningen.
– Jag rekommenderar den verkligen. Den har både varit givande och inspirerande, säger hon.
En ny ordkonstledarkurs startar i höst med kurser både i Borgå och i Helsingfors. Landskapsförbundet ordnar kursen i samarbete med Borgå folkakademi. Ordkonstgrupper är något som skulle ha intresserat Hella som ung.
– Jag skulle ha älskat att få gå på ordkonst. Den möjligheten vill jag nu ge dagens barn.
Litet ordkonst blev det ändå vilket resulterade i en diktboken Dikter som aldrig tar slut.
Onsdagen den femte september är ordkonstgruppens första träff. Eftersom gruppen innehåller barn som nyligen har börjat skolan kommer Hella att satsa stort på muntligt berättande.
– Vi kommer att rita, måla, pyssla och leka kring årets tema som är "Hemligheternas portal". Jag kommer att utveckla det på olika sätt och vi kommer att färdas i både tid och rum, säger hon.
Arbetet i ordkonstgruppen kommer att tangera Hellas yrke som serietecknare och illustratör.
– Vi kommer att kombinera bild med text och skapa figurer samt karaktärer för att väcka barnens intresse för berättandet.

Här ordnas ordkonstverkstäder

I Östnyland startar i höst fem grupper. Alla grupperna är öppna för både tidigare deltagare och nybörjare. I Borgå ordnas ordkonstgrupper för barn i årskurs 1-2, onsdagar klockan 13.15–14.45. Gruppen träffas i Borgåbygdens ungdomsförbunds lokaler på Tingsgårdsvägen 4 B. Det finns också en grupp för barn i årskurs 3-9 som hålls onsdagar klockan 15–16.30 på samma plats.
I Lovisa ordnas i Generalshagens skola en ordkonstgrupp för barn i årskurs 2-3, tisdagar klockan 12.30–14 med start den 18 september. I Sibbo ordnas ordkonstgrupper både i Söderkulla bibliotek för årskurs 3-6 på tisdagar klockan 15–16.30. I Nickby ordnas en kurs för årskurs 3-6, torsdagar klockan 15–16.30 som hålls i Kyrkoby skola. Det finns lediga platser i grupperna.
Mer information fås via portalen ordkonst.fi.

ANDRA LÄSER